15/11/11

Με τη βία λήψη DNA!

Η λήψη γενετικού υλικού από κατηγορούμενο για ανάλυση DNA μπορεί να γίνει ακόμη και με τη βία(!), χωρίς να θίγονται τα συνταγματικά προστατευμένα δικαιώματά του, επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κονταξής, σε σχετική γνωμοδότησή του...

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ν. 3783/2009 "όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα πρόσωπο έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, οι διωκτικές αρχές λαμβάνουν υποχρεωτικά γενετικό υλικό για ανάλυση του δεοξυριβονουκλεΐκού οξέος (Deoxyribonucleic Acid-DNA) προς το σκοπό της διαπίστωσης της ταυτότητας του δράστη του εγκλήματος αυτού".
Ο εισαγγελικός λειτουργός απαντώντας σε ερωτήματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει ότι η ανάλυση του DNA, λόγω της σπουδαιότητας αυτού του αποδεικτικού μέσου, δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές των άρθρων 2, 5, 7 και 9Α, έστω και αν γίνεται χωρίς τη συναίνεση του κατηγορούμενου. Και αυτό γιατί ο σκοπός που επιδιώκεται με τη λήψη γενετικού υλικού είναι ανώτερος - υπέρτερος από τα φερόμενα ως θιγόμενα δικαιώματα του ανθρώπου.
"Οι ατομικές ελευθερίες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες"
Η ανάλυση DNA, επιπρόσθετα, είναι σύννομη με το Σύνταγμα και τη διεθνή νομοθεσία, καθώς "το συμφέρον της ολότητας που εξυπηρετεί είναι υπέρτερο του συμφέροντος του ατόμου".
Εξάλλου, ο εισαγγελικός λειτουργός τονίζει: "Οι ατομικές ελευθερίες δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι απεριόριστες. Όποιος ζητάει κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας".
Ο κ. Κονταξής υπογραμμίζει ότι τα διωκτικά όργανα έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν γενετικό υλικό για ανάλυση DNA και η υποχρέωση αυτή δεν εξαρτάται από τη θέληση του κατηγορουμένου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ανεχθεί  τη λήψη του αναγκαίου γενετικού υλικού και, σε περίπτωση που αρνηθεί αυτό να γίνεται με τη βία.
Ο κ. Κονταξής υποστηρίζει ότι δεν είναι αλήθεια ότι "διά της βίας λήψη γενετικού υλικού προσβάλλει την ανθρώπινη αξία διότι μετατρέπεται σε "ορό της αλήθειας" ή διότι χρησιμοποιείται το σώμα σαν ένα απλό εργαλείο για την άντληση πληροφοριών και συνεπώς το άτομο μετατρέπεται σε αντικείμενο".
Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ακόμη: η ανάλυση DNA ως αποδεικτικό μέσο με την ειδική μορφή πραγματογνωμοσύνης διεξάγεται σε κρατικό ή πανεπιστημιακό εργαστήριο και διατάσσεται από τις διωκτικές αρχές, δηλαδή από τους ανακριτικούς. Και  έχει αποκλειστικό σκοπό την διαπίστωση της ταυτότητας του δράστη συγκεκριμένου εγκλήματος κατά του οποίου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου