24/11/11

Επιστολή Σαμαρά: Του πέρασε το... ζοριλίκι! Ούτε λέξη για επαναδιαπραγμάτευση

Τον πολύ... ζόρικο έκανε ο Αντώνης Σαμαράς στους εταίρους και δανειστές μας, αλλά όταν το πολύ ζόρι... ξεχείλισε, πριν καν προλάβει να πει "κίμινο", του έφυγε η πολιτική μαγκιά ! Γι' αυτό έβαλε το κεφάλι κάτω και μπροστά στο αδιέξοδο και τις απορίες που ο ίδιος...
είχε δημιουργήσει στην παράταξη και στον εαυτό του, σκέφτηκε να προχωρήσει σε μία συμβιβαστική κίνηση, η οποία δημιούργησε αγανάκτηση στην πλειοψηφία των οπαδών του κόμματός του. Αντί της υπογραφής που του ζητούσαν, έστειλε μία επιστολή ως βήμα εκτόνωσης των πιέσεων που του ασκούνταν για παροχή γραπτών εγγυήσεων, στην οποία όμως δεν γράφει ούτε μία λέξη περί επαναδιααπραγμάτευσης του μνημονίου, αυτό δηλαδή που επί τόο καιρό είχε ως "σημαία" του! Στην επιστολή τονίζει ότι η Ν.Δ. στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο και τάσσεται υπέρ των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο προσθέτει ότι «συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος».
Σε ανακοίνωση του στιλ "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε" που εκδόθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για τη δεύτερη επιστολή του Αντώνη Σαμαρά, τονίζεται ότι «η επιστολή αυτή εμπεριέχει τις θέσεις του, όπως αυτές είχαν εκφραστεί και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση (η Ανγκελα Μέρκελ για δικούς της εσωκομματικούς λόγους από τα προβλήματα που της δημιουργεί η αντιπολίτευση στη χώρα της επέμενε να ζητά απαραιτήτως υπογραφή) εμφανίστηκε ικανοιημένη από το περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά, σημειώνοντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος, ώστε το Eurogrοup της ερχόμενης Τρίτης, να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: "Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrοup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης". 

Η επιστολή
«Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
» Ο νέος πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.
» Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.
» Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.
» Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει "εργαλεία" που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς) και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.
» Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται πέντε συνεχή έτη σε ύφεση!
» Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.
» Η δέσμευση του ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.
» Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.
» Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου