24/11/11

Θα καλλιεργεί η Αφρική για να τρώει η Κίνα

Η Αφρική θα διαδραματίζει στο μέλλον όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη διατροφική ασφάλεια της Κίνας, η οποία προβαίνει σε κινήσεις όπως η παροχή βοήθειας, για να ενισχύσει τις...
συναλλαγές σε ό,τι αφορά στα γεωργικά προϊόντα με τη Μαύρη Ηπειρο, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησαν για λογαριασμό της νοτιοαφρικανικής τράπεζας "Standard Bank", οι Σάιμον Φρίμαντλ και Τζέρεμι Στίβενς.
Η έρευνα διαγιγνώσκει ότι «η άνοδος των τιμών και η αστικοποίηση συντελούν στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων στην Κίνα, ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή τροφίμων παγκοσμίως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Από σήμερα έως και το 2015, οι δαπάνες για τρόφιμα στην Κίνα θα έχουν διπλασιαστεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διατροφικής της αλυσίδας, η Κίνα θα αντιμετωπίσει εντάσεις όσον αφορά στις αγροτικές καλλιέργειες. Η αστικοποίηση και η εκβιομηχάνιση καταβροχθίζουν τις αγροτικές γαίες. Τα υδροφόρα στρώματα του υπεδάφους φθίνουν. Μεταξύ 1996 και 2006, η Κίνα έχασε 90 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης», επισημαίνουν στο πόρισμά τους οι Φρίμαντλ και Στίβενς.
Η Κίνα έχει «δύο χαρτιά να παίξει» στην Αφρική: «πρωτίστως, λόγω του ότι οι αγροτικές καλλιέργειες αποδίδουν χειρότερα από το αναμενόμενο στην Ηπειρο, προέχει να προσφερθεί κινεζική τεχνογνωσία και αναπτυξιακή βοήθεια, κάτι που ανοίγει για το Πεκίνο τον δρόμο της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων». Το δεύτερο χαρτί είναι το σχεδόν ανεκμετάλλευτο δυναμικό στην Υποσαχάρεια Αφρική, που μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικής σημασίας περιοχή.
Απο καιρό, η κινεζική κυβέρνηση έχει βλέψεις σε κράτη με πλούσιες αγροτικές εκτάσεις, πολιτικά σταθερά, και φίλα προσκείμενα στο Πεκίνο, όπως η Μοζαμβίκη, όπου σύμφωνα με τη μελέτη, έχει προβεί σε αξιοσημείωτες επενδύσεις στον γεωργικό τομέα.
Στη Μοζαμβίκη, το Πεκίνο έχει επενδύσει σε καλλιέργειες βαμβακιού και σόγιας, προϊόντα υψηλής ζήτησης στην Κίνα. Επονται οι επενδύσεις σε καλλιέργειες καφέ, τσαγιού, κρασιού, καουτσούκ, καπνού κ.ά.
Οι Αφρικανοί θα πρέπει πρωταρχικά να εστιάσουν στα δικά τους διατροφικά προβλήματα και να διαχειριστούν «με σύνεση» τη συνεργασία τους με την Κίνα στον πρωτογενή τομέα, αναφέρει η έρευνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου