24/11/11

Ποιοί μένουν "εκτός" στα βαρέα και ανθυγιεινά

Τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την οποία...
εκτός βρίσκονται αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου 2011 περίπου 166.000 εργαζόμενοι σε ειδικότητες και εργασίες που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ως βαριές και ανθυγιεινές.
Στη νέα λίστα υπάγονται περίπου 365.000 εργαζόμενοι, από 531.000 εργαζόμενους που εντάσσονταν στο μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς. Εκτός μένουν ειδικότητες, όπως:
- Το διοικητικό προσωπικό κλάδων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΒΑΕ (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κ.λπ.).
- Οι πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο. Οι ζαχαροπλάστες. Οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κ.λπ.
- Οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί.
-Οι καμαριέρες.
- Οι κομμωτές – κομμώτριες και κουρείς.
- Οι ταμίες πολυδυναμικού super market.
- Οι οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
- Το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς.
- Οι συντηρητές κτιρίων κ.λπ.
Εντούτοις, εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2015 δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα, παραμένουν στο ειδικό καθεστώς.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και νέες κατηγορίες ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα δεν είχαν χαρακτηριστεί ως βαρείς και ανθυγιεινές. Μεταξύ αυτών είναι το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται σε θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Η υπουργική απόφαση έλαβε υπόψη της τις επεξεργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να οριστικοποιήσει την τελική λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου