24/11/11

Πτωχεύει ο «Thomas Cook»; Πανικός στον ελληνικό τουρισμό! Αλλάζει ο ευρωπαϊκός χάρτης!

Βόμβα πολλών μεγατόνων η είδηση που «έσκασε» για το ενδεχόμενο επικείμενης κατάρρευσης του «Thomas Cook» προκαλεί «σύγκρυο» στην ελληνική τουριστική αγορά, αφού η πιθανή χρεοκοπία του δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού ομίλου της Ευρώπης, θα σημάνει την αλλαγή του τουριστικού «χάρτη» όλης της Ευρώπης...
Τουριστικοί παράγοντες κάνουν λόγο για καταστροφικές συνέπειες για τον ελληνικό τουρισμό σε περίπτωση «λουκέτου», καθώς μέσω του κορυφαίου αυτού ταξιδιωτικού ομίλου διακινούνται πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα!
Τα συναισθήματα των ανθρώπων της αγοράς είναι διχασμένα. Από τη μία επικρατεί πανικός, δεδομένης της θετικής εικόνας που παρουσιάζει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα. Η οποία βεβαίως εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά, εάν ο «Thomas Cook» κατεβάσει οριστικά τα ρολά. Από την άλλη, επικρατεί σχετικός εφησυχασμός, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η τουριστική σεζόν στη χώρα διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, ούτε ανοδικά ούτε πτωτικά, καθώς οι χειμερινές αποδράσεις στην Ελλάδα δεν αποτελούν το "φόρτε" των τουριστών.
Σε κάθε περίπτωση, όλος ο ελληνικός τουριστικός κλάδος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το "λουκέτο" ή την επιβίωση του κορυφαίου αυτού ταξιδιωτικού ομίλου, μετά και την αναβολή που έλαβε η δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών του αποτελεσμάτων, αφότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Υπάρχουν δε και οι αισιόδοξοι της υπόθεσης, οι οποίοι θεωρούν ότι η χρεοκοπία ενός τέτοιου ομίλου δεν μπορεί να είναι μονόδρομος! Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, οι τράπεζες ή άλλοι κορυφαίοι όμιλοι του ιδίου κλάδου θα δώσουν τη λύση είτε μέσω χορήγησης δανείων είτε μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων. Είναι όμως εφικτό δεδομένων της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους;
Γιατί να σημειωθεί, ότι, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και η διοίκηση του «Thomas Cook», προσέφυγε στη δανειακή υποστήριξη από τις τράπεζες ύψους 100 εκατομμυρίων στερλινών, μόλις έναν μήνα αφότου είχε λάβει δάνειο του ιδίου ύψους. Γίνεται έτσι αμέσως αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο όμιλος.
Την ίδια στιγμή, φόβοι εκφράζονται και για τον ανταγωνισμό στον κλάδο του τουρισμού, καθώς εάν τελικά ο «Thomas Cook» πτωχεύσει, τότε ο άλλος μεγάλος ταξιδιωτικός όμιλος στην Ευρώπη, ο «TUI» θα αποτελέσει μονοπώλιο, γεγονός το οποίο απεύχονται οι τουριστικοί παράγοντες.
Η μετοχή του ομίλου κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση της τάξεως του 70%, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση, τόσο η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη όσο και αιματοχυσίες στη Βόρεια Αφρική αποτέλεσαν κατασταλτικούς παράγοντες για τη μέχρι τώρα κατάληξη του ομίλου.
Σημειώνεται ότι η μετοχή του ταξιδιωτικού ομίλου έχει χάσει κατά 93% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται σήμερα στα 120 εκατ. στερλίνες. Ως προς τα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει, εκτιμάται ότι τα ετήσια κέρδη της θα εμφανιστούν μειωμένα κατά 31%. Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που θα λάβει ο όμιλος, συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο 200 γραφείων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου