29/11/11

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ντίνος Κατσουρίδης

Σε ηλικία 84 ετών, έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν, ο σημαντικός σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ, Ντίνος Κατσουρίδης. Τον τελευταίο καιρό η υγεία του ήταν ταλαιπωρημένη, καθώς έπασχε από καρκίνοΤην είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η σύζυγός του, Ισαβέλλα Μαυράκη...
Γεννημένος στη Λευκωσία το 1927, ο Ντίνος Κατσουρίδης σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου (1952), ενώ σπούδασε επίσης οικονομικές επιστήμες και νομική. 
Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο, είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Πικρό Ψωμί».
Στη συνέχεια και για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα βρεθεί στην Φίνος Φιλμ όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής: Tζαβέλλας, Σακελλάριος, Aυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης.
Προτού περάσει ο ίδιος στην σκηνοθεσία το 1960, ο Κατσουρίδης δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε πολλές ταινίες ανάμεσά τους οι «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Η ωραία των Αθηνών», «Το αμαξάκι και Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».
Στη σκηνοθεσία περνά με το φιλμ νουάρ «Εγκλημα στα παρασκήνια», ενώ ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές του δουλειές είναι η ταινία «Της κακομοίρας».
Aπό το 1970 μέχρι το 1982, ο Ντίνος Κατσουρίδης σκηνοθέτησε τον Θανάση Βέγγο σε εννέα ταινίες, με πιο χαρακτηριστική την «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;». Με το μοντάζ και τη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Κατσουρίδης εξακολουθούσε να ασχολείται και τα τελευταία χρόνια που δεν σκηνοθετούσε.
Το όνομα του Ντίνου Κατσουρίδη συνδέθηκε, ως διευθυντής φωτογραφίας, με αυτά των Γιώργου Τζαβέλλα, Αλέκου Σακελάριου, Παντελή Βούλγαρη και άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου