24/11/11

Εμμεση "συγγνώμη" Ερντογάν μέσω απολογίας για τη σφαγή των Κούρδων στη δεκαετία του '30

Ενα από τα «μαύρα» κεφάλαια της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας «άγγιξε» ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, προσφέροντας την Τετάρτη την πρώτη επίσημη απολογία της χώρας για τις δεκάδες χιλιάδες Κούρδων που το 1937 σκοτώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βιαίως στην επαρχία Ντερσίμ της ανατολικής Τουρκίας...
Η απολογία έρχεται σε μία τεταμένη στιγμή στις σχέσεις της Τουρκίας με τη μειονότητα των Κούρδων, και εν μέσω εκκλήσεων διεθνώς προς την Αγκυρα να αντιμετωπίσει μία άλλη μαύρη σελίδα της ιστορίας της, τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.
Ο Ερντογάν είναι ο πρώτος ηγέτης της Τουρκίας που απολογείται επισήμως για τη σφαγή των Κούρδων. Στην ανατολική επαρχία Ντερσίμ (μετονομάστηκε σε Τούντζελι μετά τις σφαγές) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14.000 Κούρδοι -κυρίως Αλεβίδες στο θρήσκευμα. Αλλες μαρτυρίες ωστόσο ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 40 έως 50 χιλιάδες, ενώ στα θύματα των επιδρομών του στρατού συγκαταλέγονται και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που υποχρεώθηκαν να εκτοπιστούν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε παράλληλα πως  σκοπεύει να αποχαρακτηρίσει σειρά κρατικών εγγράφων της εποχής.
Πέραν της ιστορικής σημασίας της, η απολογία ερμηνεύεται από την αντιπολίτευση και ως κίνηση πολιτικού τακτικισμού για την αμαύρωση της εικόνας του αντιπολιτευόμενου κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, η μοναδική πολιτική δύναμη στο μονοκομματικό κεμαλιστικό καθεστώς της εποχής εκείνης.
Μέσα από την ενοχοποίηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τις προτάσεις του ΑΚΡ σχετικά με το νέο σύνταγμα και το Κουρδικό Ζήτημα.
Η συγγνώμη ήλθε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα και ενώ είχε προηγηθεί πρόσφατα σύγκρουση με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
«Εάν υπάρχει ανάγκη απολογίας εκ μέρους του κράτους και εάν υπάρχει μία τέτοια ευκαιρία μπορώ να το κάνω, και απολογούμαι», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός -για να τονίσει όμως ότι ο πραγματικός υπαίτιος είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα -η μόνη πολιτική δύναμη της εποχής- και ο νυν ηγέτης του πρέπει να απολογηθεί.
«Είμαι εγώ που πρέπει να απολογηθώ ή εσείς;", είπε απευθυνόμενος στον Κιλιτσντάρογλου. Εάν υπάρχει μία απολογία εκ μέρους του κράτους, μπορώ να το κάνω και απολογούμαι. Ομως εάν υπάρχει κάποιος που πρέπει να απολογηθεί εκ μέρους του CHP, είσαι εσύ, καθώς κατάγεσαι από το Ντερσίμ. Ελεγες ότι νιώθεις τιμή για την καταγωγή σου. Τώρα σώσε την τιμή σου» είπε ο Ερντογάν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου