27/11/11

Γέρνει το Big Ben!

S: Ε, μ' αυτά που ακούει τόσα χρόνια από τους Αγγλους βουλευτές...
Τη δόξα του κεκλιμένου πύργου της Πίζας ζήλεψε το Μπιγκ Μπεν, ο διάσημος πύργος ρολογιού του Λονδίνου, ο οποίος έχει πάρει τέτοια κλίση, που πλέον είναι ορατή και δια γυμνού οφθαλμού. Ο ύψους...
96 μέτρων πύργος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που πήρε το όνομά του από τη μεγάλη καμπάνα του, βυθίζεται ανομοιόμορφα στο έδαφος, γεγονός που του δίνει μία ελαφριά κλίση προς τα βορειοδυτικά.
"Η κλίση είναι πλέον ορατή. Μπορείτε να τη δείτε εάν σταθείτε στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ και κοιτάξετε ανατολικά, προς τον ποταμό", δήλωσε ο επίτιμος καθηγητής και ερευνητής, Τζον Μπέρλαντ.
Η κλίση έχει αυξηθεί από το 2003 και σήμερα φτάνει τις 0,26 μοίρες. Στο υψηλότερο σημείο του η απόκλιση από την κάθετο φτάνει περίπου το ένα μέτρο.
"Εάν επιταχυνθεί θα πρέπει να κάνουμε κάτι αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει κάτι για τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε ο Μπέρλαντ.
Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν έγινε μια μελέτη με αφορμή την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό του Λονδίνου. Πιθανολογείται, χωρίς όμως να υπάρχουν απτές αποδείξεις, ότι η κλίση του Μπιγκ Μπεν οφείλεται σε διάφορες εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, όπως η κατασκευή ενός υπόγειου γκαράζ τη δεκαετία του 1970 ή η επέκταση μίας γραμμής του μετρό.
Λόγω της κλίσης του Μπιγκ Μπεν παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και στο ταβάνι σε ορισμένα σημεία της Βουλής των Κοινοτήτων. Το Ανάκτορο του Ουεστμίνστερ, τμήμα του οποίου αποτελεί το Μπιγκ Μπεν, στεγάζει τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η κατασκευή του Μπιγκ Μπεν ολοκληρώθηκε το 1858.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου