26/11/11

Πανικός στην Ευρώπη! Σκέφτεται Δ.Ν.Τ. και η Ισπανία!

Εντονη ανησυχία έως και πανικό προκαλεί στην Ε.Ε., η νέα επίθεση των αγορών στην Ιταλία και στην Ισπανία που δανείστηκαν με εξαιρετικά υψηλό επιτόκιο από τις αγορές. Η Ισπανία, σύμφωνα με το Reuters σκέφτεται για πρώτη φορά την έξωθεν οικονομική βοήθεια, για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών, ενώ η Ιταλία είδε την Fitch να υποβαθμίζει 8 τράπεζές της!... Χτύπημα δέχτηκε και...
το Βέλγιο με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την Standard and Poor's και την Fitch κατά μία μονάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από την Ολλανδία Γιαν Κις ντε Γιάγκερ και από τη Φινλανδία Γιούτα Ουρπιλάινεν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωναν στο Reuters πως εξετάζεται το ενδεχόμενο της μή συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο μηχανισμό στήριξης των κρατών-μελών, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013.
Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν στην ευρωζώνη αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και περιφερειακές χώρες επιθυμούν πλέον να μην προβλέπονται ρήτρες στους κανόνες του ESM, ενώ στην αντίθετη όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.
Το Βερολίνο, σημειώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών ότι η Γερμανία δεν είναι ανυποχώρητη στο θέμα των ρητρών, αλλά θα συναινούσε στην αφαίρεσή τους, μόνο όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου