25/11/11

Στο "κόκκινο" η Eurοbank και 19 τράπεζες της Ε.Ε.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι μεγαλύτερες γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές, ιταλικές, βελγικές, ιρλανδικές και ισπανικές τράπεζες. Και μία ελληνική, η Eurobank...
Ποιά είναι λοιπόν αήμερα η συνολική εικόνα; Οι μετοχές στο κόκκινο, το ευρώ υποχωρεί, η Ιταλία πληρώνει επιτόκιο ρεκόρ στη δημοπρασία ομολόγων εξάμηνης διάρκειας, οι αποδόσεις στα 2ετή ιταλικά ομόλογα πλησιάζουν το 8%, στα 10ετή το 7,35% -παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ η οποία για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πολύ… λίγη- η Ουγγαρία πετάχτηκε και αυτή στα… σκουπίδια από τη Moody’s με τα 5ετή CDS της χώρας να αγγίζουν πλέον ρεκόρ, κάτι το οποίο κάνουν και τα 5ετή CDS του Βελγίου, με την απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδα από το 2008. Πάντως, ανέπαφη δεν έχει καταφέρει να μείνει ούτε καν η Γερμανία η οποία βλέπει τα 5ετή CDS της, να αγγίζουν και αυτά ρεκόρ.
Αυτή είναι η σημερινή εικόνα των αγορών, μία εικόνα την οποία δυστυχώς τείνουμε πια να συνηθίσουμε να βλέπουμε, αφού οι χαράσσοντες πολιτική συνεχίζουν να συμφωνούν στο να… διαφωνούν, τεντώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη φαγωμένο σχοινί της κρίσης χρέους.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι τράπεζες στην Ευρώπη δεν μπορούν παρά να… προσευχηθούν ότι έστω και αργά θα υπάρξει ένας από μηχανής Θεός, (βλ. Ε.Κ.Τ.) ο οποίος θα κάνει αυτό που πρέπει τελικά.
Οι οικονομικές συνθήκες στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, έχουν αρχίσει και δέχονται και αυτές χτυπήματα, και τα σημάδια ότι οι συνθήκες της πιστωτικής αγοράς έχουν αρχίσει και σφίγγουν επικίνδυνα για τις τράπεζες, αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Οι τράπεζες που έχουν μεγάλη έκθεση στα PIIGS, θα είναι αυτές που θα δεχτούν πρώτες το χαστούκι του default ενός κράτους, και της εξόδου του από το ευρώ, κάτι το οποίο εδώ και καιρό οι αγορές έχουν αρχίσει και αποτιμούν ότι θα συμβεί.
Από τα στοιχεία των stress tests της EBA, εντοπίζονται 20 τράπεζες οι οποίες απεγνωσμένα θέλουν να υπάρξει λύση στην κρίση, πριν να είναι πια πολύ αργά.

Οι 20 τράπεζες
Royal Bank of Scotland (Aγγλία), Landesbank Berlin (Γερμανία), Barclays (Αγγλία), Landesbank Baden-Wurttemberg (Γερμανία), DZ Bank (Γερμανία), KBC Bank (Βέλγιο), Credit Agricole (Γαλλία), Deutsche Bank (Γερμανία), BNP Paribas (Γαλλία), Commerzbank (Γερμανία), Dexia (Βέλγιο), Banco Santader (Ισπανία), Unicredit (Ιταλία), Bank of Ireland (Ιρλανδία), ΒΒVA (Ισπανία), EFG Εurobank (Eλλάδα), Intesa Sanpaolo Group (Ιταλία), Banco Popular (Ισπανία), Banca MPS (Ιταλία), Allied Irish Banks (Ιρλανδία).

Ελευθερία Κούρταλη 
kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου