28/11/11

Financial Times: "Σε δέκα ημέρες καταρρέει η Ευρωζώνη!"

Για παύση στη λειτουργία της Ευρωζώνης κάνουν λόγο οι "Financial Times" μετά από τα κρας-τεστ Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα!
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα...
η Γαλλία και η Ιταλία ίσως ανακοινώσουν εντός των ημερών τα σχέδια δράσης που προετοιμάζουν, για μία στενότερη οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι χρονοβόρα.
"Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα ημέρες μέχρι να καταρρεύσει", γράφει χαρακτηριστικά ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Μίνχαου.
Ως ημερομηνία - ορόσημο θέτει την 9η Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής, κατά την οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης.
Οπως πάντως υποστηρίζει ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις για να λυθεί το πρόβλημα.
Οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά και πρόκειται για τις εξής:
1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες.
2. Ενα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου.
3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση, με ενιαίο υπουργείο Οικονομικών, που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου