7/11/11

Ο ανατριχιαστικός ήχος της κιμωλίας

Μία νέα μελέτη εξηγεί που οφείλεται η ακραία ανατριχίλα που νιώθουν πολλοί, όταν ακούνε μια κιμωλία ή τα νύχια να γρατζουνούν τον μαυροπίνακα. Ειδικοί...
στη μουσική από το Πανεπιστήμιο Μέσων και Επικοινωνίας "Macromedia" της Κολωνίας, διαπίστωσαν ότι το σχήμα του εσωτερικού του ανθρώπινου αυτιού μπορεί να μεγεθύνει ορισμένες συχνότητες από τον ήχο του τριξίματος, καθιστώντας τον εξαιρετικά ενοχλητικό για τον ακροατή.
Η μελέτη τους έδειξε ακόμη πως μεγάλο ρόλο παίζει η αντίληψη του συγκεκριμένου ήχου, η οποία διαπιστώθηκε πως μπορεί να εντείνει το στρες που νιώθουμε.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν η κιμωλία ή τα νύχια μας «ξύνουν» έναν πίνακα, παράγονται ήχοι στις μέγιστες συχνότητες της ακοής μας, δηλαδή μεταξύ 2.000 και 4.000 χερτζ (hertz).
Οι συχνότητες αυτές είναι υψηλότερες από εκείνες που κάνει το πιρούνι όταν γρατζουνάει το πιάτο.
Οι ερευνητές λένε πως το αυτί μας είναι σχεδιασμένο ώστε να ακούει συγκεκριμένες συχνότητες, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ομιλία.
Ο ακουστικός πόρος, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στις πιο ψηλές συχνότητες, διότι η ανατομία του τις μεγεθύνει, καθιστώντας τες εξαιρετικά δυνατές.
Όταν οι ερευνητές κατέγραψαν αυτούς τους ήχους και αφαίρεσαν τις υψηλές συχνότητες, οι εθελοντές που τους άκουσαν είπαν πως είναι πιο ευχάριστοι απ’ ό,τι όταν τις περιείχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου