17/11/11

Κίνδυνος από υπερμικρόβια στην Ευρώπη

Υπερμικρόβια, ικανά να διαφεύγουν ακόμη και από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά αναπτύσσονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), το οποίο παρακολουθεί τις ασθένειες σε όλη την Ε.Ε.
Σύμφωνα με...
αξιωματούχους του εν λόγω κέντρου, το ποσοστό ανθεκτικότητας στα φάρμακα ενός βακτηρίου φθάνει το 50% στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. "Είναι ανάγκη να κηρύξουμε έναν πόλεμο εναντίον αυτών των βακτηρίων", δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο διευθυντής του ECDC, Μαρκ Σπρένγκερ.
"Εάν δεν το κάνουμε, θα έχουμε πολλές λοιμώξεις και πολλούς ευάλωτους ασθενείς που θα αρρωστήσουν σοβαρά και δεν θα έχουμε τα αντιβιοτικά για να τους θεραπεύσουμε", πρόσθεσε.
Ο Σπρένγκερ δήλωσε πως σε όλη την περιφέρεια τα ποσοστά ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ενός βακτηρίου ονόματι "klebsiella pneumoniae", υπερδιπλασιάστηκαν στο 15% το 2010, από περίπου 7% πριν από πέντε χρόνια.
"Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, σε ορισμένες από τις οποίες η ανθεκτικότητα φθάνει σχεδόν το 50%", τόνισε.
Το "k
lebsiella pneumoniae" είναι μια συνηθισμένη αιτία πνευμονίας, καθώς και λοιμώξεων του ουροποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος σε ασθενείς νοσοκομείων. Η μορφή του ως υπερμικροβίου είναι ανθεκτική ακόμη και σε μια τάξη φαρμάκων που αποκαλούνται carbapenems, τα πιο ισχυρά γνωστά αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως από τους γιατρούς ως τελευταία γραμμή άμυνας.
Το ECDC κάνει γνωστό πως αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ αναφέρουν τώρα ότι από 15% ως 50% των K.pneumoniae στο κυκλοφορικό σύστημα είναι ανθεκτικά στα carbapenems.
Σε μεγάλο βαθμό, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά οφείλεται στην κακή και την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, που ενθαρρύνουν τα βακτήρια να αναπτύξουν νέους τρόπους για να τα ξεπεράσουν.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου