2/4/12

Στον εισαγγελέα η Lidl για διπλάσιες τιμές!

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, συγκριτική έρευνα τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό...
η οποία δείχνει ότι η αλυσίδα εκπτωτικών supermarket Lidl πουλάει σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα από ότι στο εξωτερικό.
Πάνες μωρών που στην Ελλάδα πωλούνται 7,85 ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ) στην Γερμανία διατίθενται προς 5,79 ευρώ.
Δείτε τον συγκριτικό πίνακα που δημοσίευσε το υπουργείο Ανάπτυξης για να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται σε τιμές έως και...105% υψηλότερες σε σχέση με «ακριβές» χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου προχώρησε το Δεκέμβριο του 2011, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία, στη διενέργεια έρευνας συλλογής τιμών βασικών καταναλωτικών προϊόντων σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συλλέχθηκαν τιμές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κυρίως επωνύμων προϊόντων διεθνών εταιριών, με παρουσία στις περισσότερες ή και σε όλες τις χώρες του δείγματος.
Την ίδια χρονική περίοδο καταγράφηκαν και οι τιμές πώλησης 70 προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εκπτωτική αλυσίδα λιανικής (hard discounter) LIDL, σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βουλγαρία.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως εμφανίζονται στους συνημμένους πίνακες, έδειξαν ότι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία LIDL στην Ελλάδα, μετά και την αφαίρεση του συντελεστή Φ.Π.Α., είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας».
Η LIDL μεταξύ άλλων, στην απαντητική της επιστολή, αναφέρεται στην ένταση του ανταγωνισμού που υπάρχει σε άλλες χώρες για να αιτιολογήσει τις διαφορές τιμών.
Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες του δείγματος, λειτουργεί μόνο το LIDL ως εκπτωτική αλυσίδα μετά και την αποχώρηση του ALDI.
Αναφέρει, επίσης, το επιχείρημα του υψηλού κόστους μεταφοράς, διακίνησης και συντήρησης των προϊόντων στη χώρα μας.
«Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς το υψηλό κόστος να επηρέαζε ανάλογα και τα επώνυμα προϊόντα διεθνών προμηθευτών γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από την έρευνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές, αυτών των προϊόντων, στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από την Γαλλία και την Ιταλία» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:
«Τα σχετικά στοιχεία με την ανάλυσή τους διαβίβασε με αναφορά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σωκράτης Ξυνίδης, τόσο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

www.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου