16/11/11

Οδυσσέας Ελύτης για πάντα!

Στο πανεπιστήμιο "La Sapienza"στη Ρώμη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, που οργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού το 2011 στις Εστίες και τα παραρτήματά του στο εξωτερικό. Το αφιέρωμα στη Ρώμη -από 21 έως 30 Νοεμβρίου- οργανώνεται με τη...
συνεργασία της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης και της πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
* Εκθεση σε ψηφιακή μορφή με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης 100 χρόνια από τη γέννησή του». Η έκθεση είναι παραγωγή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και ετοιμάστηκε στην ιταλική γλώσσα. Παρουσιάζει την πορεία, το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο του Ελύτη (βραβείο Νόμπελ 1979) και αναδεικνύει τρία βασικά έργα της ποίησής του: «Αξιον Εστί», «Μαρία Νεφέλη» και «Τα ελεγεία της οξώπετρας».
* Αναλυτικό χρονολόγιο παρουσιάζει την παράλληλη με τον ποιητή ιστορική πορεία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα και τις επιρροές που άσκησαν στο έργο του ιστορικά γεγονότα, όπως η γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, ο Μάης του '68 αλλά και οι σχέσεις με την εξουσία.
* Ημερίδα με θέμα «H Iταλία τιμά τον Ελύτη: μαρτυρία και σκέψεις των κορυφαίων ιταλών μεταφραστών του έργου του». Συμμετέχουν: Mario Vitti, Vincenzo Rotolo, Massimo Cazzulo, Paola Maria Minucci και Filippomaria Pontani.
* Παρουσίαση δύο επανεκδόσεων (εκδόσεις Donzelli) για την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου