10/11/11

Δ. Καπράνος: Τσέπωσε 1,8 εκ. ευρώ, τα "έκρυψε" στην Ελβετία, δεν τα δικαιολόγησε και μπήκε φυλακή

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή Γιώργου Λέκκα, ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως Εργαζομένων στον Τύπο (ΤΣΠΕΑΘ) Δημήτρης Καπράνος, κατηγορούμενος στην υπόθεση της αγοράς από το ταμείο δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, τον Ιούλιο του 2006...
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, ολοκληρώθηκε η απολογία του κατηγορούμενου για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις, που ξεκίνησε χθες το πρωί, οπότε ανακριτής και εισαγγελέας έκριναν ομόφωνα ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Εφετείου, ο Δημήτρης Καπράνος μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση ανακριτή και Εισαγγελέα αισθάνθηκε εντονότατη δυσφορία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απιστίας, της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας που αφορούν την επίμαχη αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου. Ο κ.Λέκκας έχει στα χέρια του σημαντικά στοιχεία που κατά το κατηγορητήριο συνδέουν τον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ με εμβάσματα ύψους 1,887 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του, αμέσως μετά την αγορά του ομολόγου.
Oπως φαίνεται να προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου και τη διαβίβαση στο Εφετείο ογκωδέστατου φακέλου με στοιχεία από την Ελβετία, στο όνομα του Δημήτρη Καπράνου εμβάστηκαν λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του ομολόγου, ποσά ύψους 1,887 ευρώ σε λογαριασμούς του στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης. Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται να προέκυψε πως τα χρήματα ακολούθησαν διαδρομή από πρόσωπο που σχετίζεται με την χρηματιστηριακή εταιρία ΤΡΩΥΛΟΣ, που μεσολάβησε για την αγορά του ομολόγου, προς άλλο πρόσωπο, φίλο του Καπράνου και πρώην πρόεδρο κρατικού Νοσοκομείου. Ο πρώην κρατικός λειτουργός φαίνεται στην συνέχεια να εμβάζει μέρος του ποσού αυτού στον Καπράνο, στους τρεις επίμαχους λογαριασμούς που του αποδίδονται.
Ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος που είχε λάβει τέσσερις προθεσμίες για την απολογία του, φέρεται να υποστηρίζει πως το επίδικο ποσό προέρχεται από πώληση περιουσιακών του στοιχείων (τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών) και πως επρόκειτο να ηγηθεί εκδοτικού συγκροτήματος που οργάνωναν τα δύο πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδρομή των εμβασμάτων.
Υποστηρίζει, επίσης, πως το δομημένο ομόλογο δεν προκάλεσε ζημιά στο Ταμείο και ότι πωλήθηκε σε ποσό λίγο παραπάνω από αυτό που δαπανήθηκε για την αγορά του.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου