21/11/11

Κίνδυνος εμφυλίου στην ταλαιπωρημένη Αίγυπτο Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και επτά σήμερα, ενώ σχεδόν 700 τραυματίστηκαν στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, με την Αίγυπτο να απειλείται ακόμα και με εμφύλιο πόλεμο! Οι συγκρούσεις...
ξέσπασαν στην πρωτεύουσα όταν η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει σκηνές διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας.
Διαδηλωτές -κυρίως ισλαμιστές και ακτιβιστές- πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό διαδηλώσεις εναντίον ενός σχεδίου για συνταγματική μεταρρύθμιση που ισχυρίζονται ότι επιτρέπει στο στρατό να διατηρήσει πολλές εξουσίες.
Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία επενέβη για να απομακρύνει σκηνές που είχαν τοποθετήσει διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Η επέμβαση της αστυνομίας οδήγησε χιλιάδες διαδηλωτές να επιστρέψουν στην πλατεία, ενώ στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ.
Ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ, κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πλατεία. «Αυτό που συμβαίνει στην Ταχρίρ είναι πολύ επικίνδυνο και απειλεί το έθνος και την επανάσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 676 άνθρωποι, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σερμπίνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.  Πάντως, νέα επεισόδια ξέσπασαν και σήμερα, όταν δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπαθούσαν να προχωρήσουν προς τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου