4/12/11

"Εφυγε" ο σπουδαίος και ασυμβίβαστος Socrates

Το πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά δυστυχώς δεν άντεξε. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί σήμερα 4 Δεκεμβρίου του 2011. Τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 χρόνων ο φανατικός φιλέλληνας, θρυλικός Βραζιλιάνος, Σόκρατες, μετά από πολύμηνη μάχη που έδωσε με λοίμωξη. Το όνομά του προήλθε από το πάθος της οικογένειάς του και του ίδιου για την αρχαία Ελλάδα. Στα έξι παιδιά του μάλιστα...
είχε δώσει επίσης ονόματα αρχαίων Ελλήνων!... Γεννημένος στις 19 Φεβρουαρίου του 1954 στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας ο Σόκρατες έκανε τεράστια καριέρα βάζοντας το όνομά του στο θρύλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Το βράδυ της Πέμπτης ο Σόκρατες, που τους τελευταίους μήνες είχε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια γεύματος σε εστιατόριο του Σάο Πάολο. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Υποβλήθηκε σε εξετάσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι η λοίμωξη στο γαστρεντερικό συστήμα είχε εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα. 
Ο Σόκρατες αποτέλεσε βασικό μέλος μίας μεγάλης Βραζιλίας παίζοντας με τη φανέλα της από το 1979 έως το 1986 μετρώντας 60 συμμετοχές και 22 γκολ. Ενα από τα μεγαλύτερα επιτελικά χαφ, με το ύψος του 1.93 και η απαράμιλλη τεχνική του να του δίνει ένα αρχοντικό στυλ μέσα στο γήπεδοΚατά την παραμονή του στην ομάδα της Κορίνθιας ίδρυσε το κίνημα «Δημοκρατία Κορινθίας», πηγαίνοντας κόντρα στην τότε στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας του. Με συνεχείς διαμαρτυρίες και έντονη υποστήριξη στο ευρύτερο κίνημα για τον εκδημοκρατισμό, δημιουργούσε αίσθηση φορώντας εσωτερικά μπλουζάκια με γραμμένο το «Democracia» κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Οπως είχε δηλώσει, οι ήρωες παιδικής ηλικίας του ήταν ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και ο John Lennon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου