13/12/11

"Η κρίση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί, δεν επαρκούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής"

Οι αποφάσεις που έλαβε η πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους δεν επαρκούν για την αντιμετώπισή της, εκτιμούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard & Poor'sΣύμφωνα με έκθεση της Fitch, η κρίση θα συνεχιστεί το 2012, με άμεση συνέπεια την...
επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, στο προσεχές διάστημα, ενώ η απουσία μίας λύσης στην κρίση χρέους θα επηρεάσει αρνητικά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών-μελών. Βεβαίως, ανάλογες θέσεις αλλά και  προειδοποίηση για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχει εκφράσει και ο οίκος αξιολογήσεων Moody's.
Οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της κρίσης εμπιστοσύνης, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες σύνοδοι κορυφής για να αντιμετωπιστεί η αναταραχή στην αγορά χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη του οίκου αξιολογήσεων Standard & Poor's, Ζαν Μισέλ Σις.
«Ας μη δημιουργούμε πολύ μεγάλες προσδοκίες, θα υπάρξουν και άλλες σύνοδοι κορυφής», δήλωσε ο κ. Σις σε συνέδριο στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας: «Ο χρόνος τελειώνει και χρειάζεται δράση και στις δύο πλευρές της εξίσωσης, στη δημοσιονομική και τη νομισματική πλευρά».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του, ο κ. Σις είπε ότι ο S&P -με την προειδοποίησή του για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου 15 χωρών της Ευρωζώνης- θέλησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο ύφεσης και πιστωτικής ασφυξίας.
«Πιθανόν να χρειάζεται ακόμη ένα σοκ, έως ότου διαβάζουν όλοι στην Ευρώπη από την ίδια σελίδα, για παράδειγμα να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αγορά μία μεγάλη γερμανική τράπεζα», δήλωσε, προσθέτοντας: «Τότε, θα υπήρχε η αναγνώριση ότι όλοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα και ότι και τα γερμανικά ιδρύματα μπορεί να επηρεασθούν από τη μετάδοση της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου