31/12/11

Η Βικιπαίδεια ζητάει τη βοήθεια μας‏...


Τις τελευταίες μέρες οι επισκέπτες της Βικιπαίδεια βλέπουν ένα μήνυμα του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς, με το οποίο ζητάει την βοήθεια των χρηστών, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις. Η Google διαθέτει σχεδόν ένα εκατομμύριο διακομιστές. Η Yahoo αριθμεί περίπου 13.000 υπαλλήλους. Εμείς, αντιθέτως, στη Βικιπαίδεια έχουμε μόλις 679 διακομιστές και 95 άτομα προσωπικό.

Η Βικιπαίδεια καταλαμβάνει την πέμπτη θέση σε επισκεψιμότητα στο Διαδίκτυο και εξυπηρετεί συνολικά κάθε μήνα 450 εκατομμύρια διαφορετικούς ανθρώπους, οι δε προβολές των σελίδων της υπολογίζονται σε δισεκατομμύρια. Το εμπόριο είναι θεμιτό και η διαφήμιση δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό - αλλά δεν ανήκουν εδώ, δεν ανήκουν στη Βικιπαίδεια. Η Βικιπαίδεια είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι σαν δημόσια βιβλιοθήκη ή δημόσιο πάρκο. Είναι σαν ναός για τη γνώση. Είναι ένας χώρος που μπορούμε να επισκεπτόμαστε όλοι μας, για στοχαστούμε, να μάθουμε και να μοιραστούμε τη γνώση μας με άλλους.

Οταν ίδρυσα τη Βικιπαίδεια, θα μπορούσα να είχα δημιουργήσει μια κερδοσκοπική εταιρία με διαφημιστικά μηνύματα, αλλά ήθελα να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό. Εργαζόμαστε σκληρά όλα αυτά τα χρόνια για να διατηρήσουμε τον ιστοχώρο μας λιτό και απέριττο. Και τον στόχο αυτό τον έχουμε επιτύχει, αφήνοντας τους άλλους να ασχολούνται με τα περιττά. Αν ο κάθε χρήστης που διάβαζε το παρόν κείμενο δώριζε 5 ευρώ, δεν θα χρειαζόταν να συγκεντρώνουμε χρήματα παρά μόνο μία ημέρα τον χρόνο. Αλλά είναι φυσιολογικό να μην θέλουν ή να μην μπορούν να δωρίσουν όλοι. Κι όμως, κάθε χρόνο αρκετοί άνθρωποι αποφασίζουν να συνεισφέρουν στο έργο μας. Και φέτος, λοιπόν, σας καλώ να δωρίσετε 5 ευρώ ή όποιο άλλο ποσό επιθυμείτε, για να προστατέψουμε τη Βικιπαίδεια και να τη διατηρήσουμε ζωντανή όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ,
Με εκτίμηση,
Jimmy Wales
Ο Ιδρυτής της Wikipedia

Υ.Γ.: Πώς αξιοποιούνται οι δωρεές σας

Τεχνολογία: Διακομιστές, πόροι δικτύου, συντήρηση, ανάπτυξη. Η Βικιπαίδεια είναι ο πέμπτος σε επισκεψιμότητα ιστοχώρος στον κόσμο και λειτουργεί με ένα κλάσμα όσων δαπανούν άλλοι κορυφαίοι ιστοχώροι.
Προσωπικό: Οι άλλοι 10 κορυφαίοι ιστοχώροι έχουν χιλιάδες υπαλλήλους. Εμείς έχουμε λιγότερους από 100, γεγονός που καθιστά τη δωρεά σας εξαιρετική επένδυση σε έναν ιδιαίτερα αποδοτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου