19/12/11

Συνέλαβαν δραπέτη μετά από 41 χρόνια!


Η ιστορία του 68χρονου Τζορτζ Ράιτ θυμίζει περισσότερο σενάριο κινηματο- γραφικής ταινίας παρά αληθινή ιστορία. Κι όμως είναι! Δραπέτευσε το 1970 από φυλακή του Νιου Τζέρσεϊ. Μετακόμισε στην...
Ευρώπη. Εκανε αεροπειρατεία αλλά δεν τον έπιασαν ποτέ. Ζούσε ελεύθερος στην Πορτογαλία, μέχρι την περασμένη Δευτέρα.
Ο Ράιτ καταδικάστηκε το 1963 –μαζί με ένα συνεργό του- για τον φόνο (το 1962) ενός βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου κατά τη διάρκεια ληστείας σε πρατήριο βενζίνης.
Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ως 30 ετών, όμως τον Αύγουστο του 1970 δραπέτευσε από τη φυλακή του Μπεϊσάιντ μαζί με τρεις συνεργούς.
Αρχικά πήγε στο Ντιτρόιτ, όπου εντάχθηκε στο Στρατό για την Απελευθέρωση των Μαύρων (Black Liberation Army). Στη συνέχεια, στις 31 Ιουλίου 1972, μαζί με τέσσερις συνεργούς, πραγματοποίησε αεροπειρατεία σε αεροπλάνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ντιτρόιτ – Μαϊάμι, ζητώντας ως λύτρα το ποσό ρεκόρ, για την εποχή, του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να απελευθερώσει τους επιβάτες.
Οι αεροπειρατές επέμειναν μάλιστα οι πράκτορες του FBI να παραδώσουν τα χρήματα φορώντας μόνο μαγιό, ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν θα είχαν κρυμμένα όπλα.
Αφού πληρώθηκαν τα λύτρα, υποχρέωσαν το αεροπλάνο να φύγει για τη Βοστώνη, όπου ανεφοδιάσθηκε πριν απογειωθεί και πάλι για την Αλγερία, όπου οι αεροπειρατές ζήτησαν άσυλο.
Οι αλγερινές αρχές έστειλαν το αεροπλάνο και τα χρήματα πίσω στις ΗΠΑ, όχι όμως και τους αεροπειρατές, οι οποίοι έπειτα από μερικές ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Τον Μάιο του 1976, τέσσερις από τους αεροπειρατές εντοπίσθηκαν και καταδικάσθηκαν στη Γαλλία, όχι όμως και ο Ράιτ, που παρέμενε ασύλληπτος. Και κατάφερε να μείνει ελεύθερος για 41 ολόκληρα χρόνια.
Την περασμένη Δευτέρα, όμως, του πέρασαν τις χειροπέδες. Τώρα, κρατείται τώρα χωρίς εγγύηση από τις πορτογαλικές αρχές, καθώς συνελήφθη σε μια πόλη έξω από τη Λισσαβώνα.
Δεν είναι σαφές ο τρόπος που εντοπίστηκε από τις αρχές, όμως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είχε έρθει σε επαφή πρόσφατα με συγγενείς του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοσή του για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής που του έχει επιβληθεί για φόνο. Εκπρόσωπος του FBI δεν σχολίασε αν ο Ράιτ θα αντιμετωπίσει πρόσθετες κατηγορίες για το ρόλο του στην αεροπειρατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου