19/12/11

Αρθρο-σοκ για τη διαφθορά στον χώρο της υγείας από τον αντεισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη

Τη συγκλονιστική ιστορία μίας νεαρής μητέρας που μπήκε στο χειρουργείο για αισθητική επέμβαση και τελικά έχασε τη ζωή της, αποκαλύπτει ο αντεισαγγελέας Εφετών Βασίλης Φλωρίδης, ξεσκεπάζοντας τις απαράδεκτες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά νοσοκομεία...
Σε άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Φλωρίδης αναφέρεται σε μία υπόθεση, που, όπως λέει, παρά την εμπειρία και πείρα του ως δικαστικού, τον συγκλόνισε, αφού αποκαλύπτει πώς η καθηµερινή διαφθορά που έχει εµποτίσει το σώμα της ελληνικής κοινωνίας, τελικώς σκοτώνει…
"Και το χειρότερο είναι ότι παραµένει προστατευµένη και ατιµώρητη από τα όργανα και τους θεσμούς της συντεταγµένης ελληνικής πολιτείας. Το κατηγορώ του εισαγγελέα δονεί το νεοελληνικό οικοδόµηµα και καταδεικνύει την ανάγκη της µεγάλης, εκ βάθρων, αλλαγής, που χρειάζεται η χώρα", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η νέα γυναίκα από την επαρχία, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, πήγε στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης των περιττών της κιλών. Εκεί, συναντήθηκε με πανεπιστημιακό γιατρό, ειδήμονα σε τέτοιου είδους επεμβάσεις. Το ραντεβού κλείστηκε σε ιδιωτική κλινική, παρότι ο νόμος απαγόρευε την άσκηση ιδιωτικού έργου από πανεπιστημιακό γιατρό.

Το "φακελάκι" του θανάτου
Ο γιατρός ζήτησε από την νεαρή γυναίκα ένα ποσό για αμοιβή και ένα μικρότερο για τα έξοδα της ιδιωτικής κλινικής, όμως η κοπέλα δεν είχε τόσα χρήματα.
Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο όμως, αφού όπως τη διαβεβαίωσε ο γιατρός, θα τη χειρουργούσε στο νοσοκομείο, παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία, που προβλέπει την εισαγωγή στο νοσοκομείο, μέσω των επειγόντων περιστατικών ή των τακτικών ιατρείων.
Με μία άτυπη διαδικασία μπορούν όμως να εισαχθούν ασθενείς, ως χρόνια περιστατικά από την επαρχία, όπερ  και έγινε.

Βαριά επέμβαση με υψηλή θνησιμότητα
Οπως σημειώνει ο κ. Φλωρίδης, η εν λόγω επέμβαση είναι βαριά, με συνήθεις επιπλοκές και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
Ο νόμος μάλιστα ορίζει, ότι ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει επαρκή ενημέρωση, ώστε να σχηματίσει πλήρη εικόνα των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων της κατάστασής του. Σύμφωνα με τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας, όχι μόνο δεν είχε λάβει επαρκή ενημέρωση, αλλά δεν είχε υπογράψει καν έγγραφο, που να δηλώνει ότι ενημερώθηκε για την πάθησή της, την προτεινόμενη χειρουργική θεραπεία και τις επιπλοκές της επέμβασης.
Η επέμβαση έγινε, όμως η γυναίκα παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές, με την κατάστασή της να υποβαθμίζεται και τελικώς να χάνει τη ζωή της.

"Κολοβή" τιμωρία
Ο εν λόγω γιατρός τιμωρήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τον χρηματισμό με αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για ένα χρονικό διάστημα και με πρόστιμο.
Κατόπιν, άσκησε έφεση στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, το οποίο συνεδρίασε, για να εκδώσει απόφαση έξι χρόνια μετά, οπότε και η πράξη του είχε παραγραφεί.
Μόνη ηθική δικαίωση, όπως σημειώνει ο κ. Φλωρίδης, η καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου... "κολοβή" κι αυτή, αφού βάσει νόμου, εάν κάποιος τιμωρηθεί σε φυλάκιση έως και τρία χρόνια, η ποινή του αναστέλλεται ακόμη και εάν, παλαιότερα, είχε άλλη καταδίκη έως έναν χρόνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου