10/12/11

Τέλος χρόνου…


Γράφει η Μίνα Σαμαρά
Η συνεχής περιρέουσα ατμόσφαιρα και αυτή η περιπέτεια χωρίς τέλος η επαναλαμβανόμενη αναφορά σε αυτήν την πολυεπίπεδη παγκόσμια κρίση και βλέποντας το πώς διαμορφώνεται το...
πολιτικό και οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα σήμερα στο τέλος της Ευρώπης και στην  Ελλάδα, αναρωτιόμαστε αν η  κρίση αυτή αναδεικνύει την αρχή του τέλους χρόνου… Η Ελλάδα έχει κηρύξει πτώχευση και το πρόβλημα αυτό που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας και μας αφορά όλους διαγράφει τη δικής της παράξενη τροχιά και ο καθένας από εμάς διαισθάνεται ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε ούτε «Αρχή ούτε Τέλος» για να βγούμε από αυτό το χάος. 
Δεν πιστεύουμε σε τίποτα! Είναι κατανοητό αυτό και κάνει τους Ελληνες πολίτες να αγωνιούν, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που τα γεγονότα και οι εξελίξεις είναι τόσο καταιγιστικές, ώστε να ταπεινώνουν την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια. Ωστόσο, σε τέτοιες περιόδους δεν παραμένουμε αμέτοχοι ούτε κοιτάμε το τέλος μεμψίμοιρα. Ας σκεφτούμε και ας φιλοσοφήσουμε γιατί οφείλουμε να αντιληφθούμε τις ειδικές συνθήκες, τις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις που έχει ο καθένας από εμάς να δράσουμε με τόλμη, αποφασιστικότητα και συνέπεια. Δεν μπορεί να μας  θέτουν όρους η Τρόικα, οι Βρυξέλλες και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ  Γιούνκερ, να διαμηνύει στον σημερινό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ότι δεν πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης και της 7ης εάν δεν διασφαλιστούν οι υπογραφές από τους πολιτικούς αρχηγούς Σαμαρά - Παπανδρέου. Μας απαξιώνουν συνεχώς, δεχόμαστε ασφυκτικές πιέσεις, μας δίνουν μαθήματα αυτοί, οι οποίοι δυσκολεύονται να λύσουν τα ζητήματα των δικών τους χωρών όταν όλη η Ευρώπη και ο κόσμος καταρρέει.

Επιχειρώντας να δούμε τα πράγματα πιο σοβαρά μέσα σε αυτόν τον πανικό των διεθνών κρίσεων και της χώρας μας, σε μία εκ βαθέων θεώρηση της υποταγής της χώρας μας στο ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε., της μνημονιακής πολιτικής και των δανειακών συμβάσεων, οι απειλές και η ταπείνωση που έχει υποστεί η εθνική αξιοπρέπειά μας  από το αδιέξοδο της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και από τους ευρωπαίους εταίρους μας, έχουμε διαπιστώσει όλοι μας, πως η ζωή μας έχει αλλάξει σημαντικά. Το εθνικό ζοφερό τοπίο που ζούμε κάθε μέρα, τα γεγονότα και οι εξελίξεις που δεν έχουν  αρχή και τέλος, είναι κατανοητά και κάνουν τον Ελληνα πολίτη να αγωνιά, για όσα συμβαίνουν καθημερινά, να νοιώθει πως βρίσκεται μέσα στο απόλυτο χάος η ζωή του και τα προμηνύματα που ακούω ότι έρχονται –το λέω πικρά αυτό– είναι ότι ήρθε το τέλος της Ελλάδος! Ο νοών νοείτο το άδικο και παράνομο τέλος ακίνητης περιουσίας «χαράτσι».
Ακόμα και οι θετικές αλλαγές μίας μεταβατικής ευρύτερης συνεργασίας της νέας κυβέρνησης της χώρας  έγινε μετά από έναν εξαντλητικό μαραθώνιο για εθνική συνεννόηση. Η μεταβατική κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» για την Ελλάδα, πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και ήταν η μόνη λογική και υπεύθυνη στάση των πολιτικών κομμάτων για τη σωτηρία της πατρίδας. Αυτές τις ιστορικές στιγμές που ζούμε, η υπεύθυνη στάση και η νέα κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη μέσα από την ενότητα για σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της και να πάμε με ομαλό δημοκρατικό τρόπο στις εκλογές.
Ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι ένας τεχνοκράτης, δεν είναι «πολιτικός» όπως ο ίδιος δήλωσε και η συγκεκριμένη αποστολή για την επίτευξη των στόχων αυτών, είναι ότι αν είμαστε ενωμένοι με συνεννόηση, σύνεση και στήριξη  που άλλωστε του έχουν δώσει οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ώστε να γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης και να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής.
Τα θετικά μηνύματα που έστειλε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο ξεκίνημά του από την πρώτη στιγμή αναφέρεται ότι θα κυβερνήσει σε αυτή την μικρή θητεία με γνώμονα το «συμφέρον της χώρας». Του ευχόμαστε να πετύχει και να διαχειριστεί εξαιρετικά την όλη κατάσταση στην παρούσα εξαιρετικά κρίσιμη φάση της χώρας και πιστεύουμε σε μία νέα  αρχή. Αυτές τις κρίσιμες ώρες αναδεικνύεται η συνεργασία και η ενότητα των Ελλήνων μπροστά στην απειλή της κρίσης, με την απόφασή τους αυτή της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Λουκά Παπαδήμο με τη συμμετοχή και τη στήριξη των τριών αυτών κομμάτων ΠΑΣΟΚ - Νέα Δημοκρατία - ΛΑΟΣ, οι οποίοι κάνουν μία γιγάντια προσπάθεια να σταθούν άξιοι του ιστορικού χρέους και της ιστορίας μας να μην καταρρεύσει η Ελλάδα.
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός πρόκειται να επιβάλλει μία ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική οικονομική και οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, προσφέρει μία ευκαιρία να έρθουμε σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό είναι η καλύτερη δυνατή λύση να ξεπεράσουμε την κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώνεται σε βάρος της Ελλάδας.
Στη σύγχρονη Ελλάδα που δεν υπάρχει «ούτε αρχή ούτε τέλος», για να βγούμε από το χάος που έχουμε βρεθεί και να μη λέμε ότι έχει φτάσει το «τέλος του κόσμου», πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οταν συμβαίνει κάτι τραγικό η επόμενη μέρα είναι πιο επώδυνη. Να κρατήσουμε την ισορροπία μέσα μας  να στρέψει ο καθένας τη δύναμή του  ξεκινώντας μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό  και να αντλήσει δύναμη και ελπίδα  γιατί ακόμη δεν έχει φτάσει το «τέλος».
Ας στρέψουμε τη σκέψη μας μέσα από δομημένες αντιλήψεις και μέσα από τα μηνύματα που προβάλλονται από τις ιστορικές μας αλήθειες. Να δούμε ότι «έχει αρχή έχει και τέλος» και πρέπει σε αυτή τη μάχη, τη μεγαλύτερη της ιστορίας μας, νικητής να είναι η «νέα αρχή». Η κρίση της  Ελλάδας το λίκνο της Δημοκρατίας κλονίζει τον πλανήτη. Αν είναι να σωθεί η Ελλάδα και αν δεν είναι μία αφορμή των ευρωπαίων να μας «χρυσώσουν το χάπι» διώχνοντας μας από το ευρώ και με νέο πακέτο μέτρο λιτότητας τότε ας χωρέσει μία συμβιβαστική λύση  της Νέας Δημοκρατίας για το έργο της νέας κυβέρνησης και την υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και με τις αποφάσεις αυτές. Η επιστολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και το κείμενο της επιστολής του δηλώνει μία σταθερή στάση μπροστά στη σωτηρία της πατρίδας και  παρά την επίμονη αντιμνημονιακή του πολιτική, την αμετακίνητη θέση του, στηρίζει  τη νέα κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη και όπως αναφέρεται στην επιστολή του: «Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή».
Η κρίση αυτή με αυτές τις ρεαλιστικές πρωτοβουλίες θα συμβάλουν ενεργά σε μια κοινή προσπάθεια και είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε.
Βιώνοντας την οικονομική κρίση που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει δυστυχώς λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, μία αναδρομή της ιστορίας μας από το παρελθόν ανακαλύπτουμε πολλά στοιχεία της αρχαιότητας στη σύγχρονη επικαιρότητα.
Η Ελλάδα μας, αναγνωρίζεται και αποτελεί για όλους τους ελεύθερους λαούς τόπο ιερό, είναι δε άξια σεβασμού για όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Στην πολιτική η Δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, το ιδανικότερο πολίτευμα. Είναι ο μόνος θεσμός που θα αντέχει για πάντα και αποτελεί εγγύηση με πανανθρώπινες εκφράσεις που είχαν θεσμοθετήσει οι πρόγονοί μας πριν από 2.500 χρόνια.
Πριν από 2.500 χρόνια γεννήθηκε η αντίληψη μέσα από την ενότητα και τις αμφικτιονίες. Εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο, την Ελλάδα, άναψε για πρώτη φορά η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων που φωτίζει σήμερα ολόκληρο τον κόσμο.
Οι Ελληνες έβαλαν τις βάσεις της δημοκρατίας και κατοχύρωσαν την ελεύθερη έκφραση και τα δικαιώματα πολίτη. Γεννήθηκε η αντίληψη για τη συνένωση και τη συνεννόηση των λαών. Η Κοινωνία των Εθνών ο σημερινός ΟΗΕ.
Ποιό είναι το χρέος μας; Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την ύπουλη απειλή;
Σήμερα, βιώνουμε μία εφιαλτική προσπάθεια αφελληνισμού της χώρας  με μεθοδικότητα και σύστημα από τυχοδιώκτες, από άπληστες αγορές, οικονομικούς πράκτορες ευκαιριακών συμφερόντων, που προσπαθούν να σφετεριστούν και να παραχαράξουν τα γεγονότα και ό,τι δεν τους ανήκε ποτέ.
Πρέπει ο Ελληνας να ξαναβρεί  την αυτογνωσία του και την ιστορική του εθνική συνείδηση. Οφείλουμε όλοι οι Ελληνες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας που απορρέουν μέσα από το ένδοξο παρελθόν  μας και είναι χρέος μας να επιβάλλουμε την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Αλλωστε η αφετηρία της οικονομικής πολιτικής και ειδικότερα μνημόνιο υπήρχε και στην Αρχαία Ελλάδα.
Ας θυμηθούμε ότι η ενότητα πήρε τελική μορφή όταν ανέλαβαν οι Ελληνες εναντίον των Περσών να  υπερασπιστούν την ίδια τους την ύπαρξη  και τη γη τους.  Μπροστά στην περσική απειλή και στα δεινά που υπήρξε κίνδυνος να πλήξει όλους τους Έλληνες, οι πόλεις παραμέρισαν τις διαφορές τους και ίδρυσαν την «ελληνική συμμαχία» για την απόκρουση του κινδύνου.
Η μελέτη των πολιτευμάτων και του τρόπου ζωής των πόλεων κρατών της Ελλάδας, μπορεί να ωφελήσει σήμερα τα μέγιστα. Παρακολουθώντας την ιστορική μας πορεία  μπορούμε να διακρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Ελληνικού μας πολιτεύματος.
Από αρχαιόοτάτων χρόνων, οι Ελληνες αναζητώντας την συνταγή της ευδαιμονίας, συμφωνούν αλλά και διαφωνούν μεταξύ τους.
Το 610 π.Χ., ο Αναξίμανδρος, προσωκρατικός φιλόσοφος, εισήγαγε τον όρο αρχή ως ένα παντοδύναμο νεφέλωμα αιώνιο και άπειρο και παντοδύναμο.
Αλλωστε  στην Αρχαία Ελλάδα η λέξη «τέλος» σήμαινε δαπάνη και είναι η αντίθετη έννοια της αρχής. Ο Αριστοτέλης είχε δώσει στη λέξη τέλος το «τελικό αίτιο» ενός επιδιωκόμενου σκοπού μίας πράξης.  
Πάνω σε αυτό, ο Αριστοτέλης λέει για την επιτυχία του τέλους (σκοπού) χρειάζεται η γνώση και η επιμονή που θα άγουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και ο άνθρωπος ως δημιουργικό ον έχει ως τελικό στόχο την ευδαιμονία και τη στόχευση για να βγει από το χάος που έχει βρεθεί. Κεντρική για την αρχαία ελληνική σύλληψη είναι η ιδέα του «χάους» για τον Ησίοδο (Θεογονία στίχος 116) το σύνολο των όντων (Θεοί και άνθρωποι πράγματα φαινόμενα και δυνάμεις) γεννιούνται από το χάος δηλαδή από το τίποτα, το κενό, το μηδέν.
Ο Πλάτων στην «Πολιτεία» γράφει ότι η ευδαιμονία και η κακοδαιμονία έχει σχέση με τους συνανθρώπους μας και με τον Θεό.
Οποιος είναι σώφρων είναι φίλος του Θεού, διότι είναι όμοιός του.
Ο φιλοσοφικός δρόμος του Πλάτωνος και του Αριστοτέλη έχει ως τέλος το "εμείς" και τον Θεό. Στα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη η εργασία εκπροσωπείτο και επροστατεύετο από τη Θεά Αθηνά, η οποία λατρευόταν ως «Εργάνη» Αθηνά. Τη δε αξία της εργασίας, την αναγνώριζαν τόσο πολύ οι πρόγονοί μας, ώστε όποιος δεν εργάζετο, καταγγέλετο και στερείτο πολιτικών δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα και  τις χείριστες δηλώσεις που κάνουν  οι εταίροι μας  στα Διεθνή ΜΜΕ ότι οι Ελληνες είμαστε «τεμπέληδες», είναι χρέος μας  να τονίσουμε: ότι πρώτοι εμείς οι Ελληνες από όλους τους άλλους λαούς τιμήσαμε την εργασία και τη θεωρούμε αρετή που συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο.
Μήπως αυτή η κρίση έχει  έναν βαθύτερο σκοπό, με τελικό στόχο την αρχή και το τέλος;
Η απάντηση είναι ότι η κρίση αναδεικνύει νικητές, ό,τι έχει Αρχή έχει και Τέλος. Αρχή του Τέλους είναι η ενότητα και η συλλογική εργασία.
Ας εργαστούμε λοιπόν οι Ελληνες, γιατί μπορούμε και ο καθένας χωριστά, διορθώνοντας τον εαυτό του και όλοι μαζί, για να επιτευχθεί ο «σκοπός» αυτός, για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών μας!

Μίνα Σαμαρά
Πολιτευτής ΝΔ
τ. Αντιδήμαρχος Δήμου Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου