12/12/11

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ακόμα ζει, αλλά έχουν ετοιμάσει τα πάντα για την κηδεία της...

Μπορεί η Μάργκαρετ Θάτσερ , η άλλοτε «Σιδηρά Κυρία» της βρετανικής πολιτικής σκηνής να είναι ακόμα στη ζωή και να ταλαιπωρείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, όμως η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί σωστό να είναι έτοιμη όταν συμβεί το αναπόφευκτα μοιραίο...
Οσο μακάβριο κι αν ακούγεται αυτό, ο σχεδιασμός της... κηδείας της Μάργκαρετ Θάτσερ έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα υπό το άγρυπνο βλέμμα της βρετανικής κυβέρνησης. Θα γίνει δημοσία δαπάνη, αλλά η σορός της δε θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Θα ταφεί στο ίδιο νεκροταφείο με τον σύζυγό της, μετά από επιθυμία της ίδιας. 
Κι αν κανείς αναρωτιέται γιατί κανονίζονται όλες αυτές οι λεπτομέρειες για την κηδεία ενός ανθρώπου, που δεν έχει πεθάνει ακόμα, η απάντηση είναι απλή: είναι θέμα πρωτοκόλλου και οι Βρετανοί είναι πολύ αυστηροί σε τέτοια ζητήματα. Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, 86 ετών σήμερα, πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια. 
Γι' αυτό και οι δημόσιες εμφανίσεις της, έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Οι λεπτομέρειες της κηδείας της θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, υπό την προεδρία του εκπροσώπου του υπουργικού Συμβουλίου και παρουσία του σερ Μάλκομ Ρος, στενού συνεργάτη της βασίλισσας Ελισάβετ, του ανθρώπου που επέβλεψε τις κηδείες της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997 και της βασιλομήτωρος το 2002. 
Ολα γίνονται με βάση επιθυμίες που έχει εκφράσει η ίδια. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου και συμφωνική ορχήστρα θα παίζει έργα του Εντουαρντ Ελγκαρ. Η «Μάγκι» δε θέλει να πετούν στον ουρανό του Λονδίνου αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας την ώρα που θα οδηγείται στην τελευταία της κατοικία. Ούτε θέλει να γίνει λαϊκό προσκύνημα. 
Ανάμεσα στους ηγέτες που θα παραβρεθούν στην κηδεία θα είναι φυσικά η βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ αναμένεται να προκληθούν επίσης η πρώην πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Νάνσι Ρίγκαν και ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου