14/12/11

Το πάντοτε επιβλητικό "Μπερναμπέου" γιορτάζει Σήμερα γίνεται 64 χρόνων!

Ενα από τα ιστορικότερα και πιο επιβλητικά γήπεδα στον πλανήτη, το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», εγκαινιάστηκε σαν σήμερα, στις 14 Δεκεμβρίου του 1947.  Στο εναρκτήριο ματς η γηπεδούχος Ρεάλ Μαδρίτης φιλοξενεί την πορτογαλική Μπελενένσες και επικρατεί με σκορ 3-1...
Η ιστορία
Η αρχική έδρα της «βασίλισσας» ήταν το «Σανμαρτίν», ένα μικρό γήπεδο στην πόλη της Μαδρίτης και είχε χωρητικότητα 22.500 θεατών. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του συλλόγου δεν χωρούσαν σε αυτό. Έτσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1940 οι Μαδριλένοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ανέγερση ενός επιβλητικού γηπέδου. Στις 22 Ιουνίου του 1944 εγκρίθηκε το μεγάλο δάνειο για τη Ρεάλ και αγοράστηκε το οικόπεδο δίπλα στο «Σανμαρτίν». Δύο μήνες αργότερα οι αρχιτέκτονες Μανουέλ Μουνιόθ και Λουίς Σολέρ ανέλαβαν δράση, με τις εργασίες να ξεκινούν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1944. Μετά από τρία χρόνια εργασιών το γήπεδο άνοιξε τις πύλες του με χωρητικότητα 90.800 θεατών!

Τα απαραίτητα «λίφτινγκ»
Μετά από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 1982, έγινε μια μεγάλη ανακατασκευή στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Η πιο σημαντική ανακατασκευή ωστόσο, πραγματοποιήθηκε το 1992, χρονιά που το γήπεδο εκσυγχρονίστηκε τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στο εξωτερικό μέρος, ενώ οι τελευταίες πινελιές μπήκαν το 2005. Το γήπεδο είναι 5 αστέρων με βάση τα κριτήρια της FIFA και μπορεί να διεξαχθεί σε αυτό οποιοσδήποτε τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τα μεγάλα γεγονότα
 Μπορεί κάθε αγώνας της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» να αποτελεί γιορτή, υπάρχουν όμως κάποια ποδοσφαιρικά γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους στο γήπεδο. Εκεί διεξήχθη ο τελικός του Μουντιάλ του 1982, ο τελικός του Euro 1964, 3 τελικοί του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, το 1957, 1969 και 1980 και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ του 2010, όπου ο νυν προπονητής της Ζοσέ Μουρίνιο κατέκτησε το τρόπαιο(Ίντερ-Μπάγερν 2-0). Επίσης έχουν διεξαχθεί και 35 τελικοί κυπέλλου Ισπανίας.

Η «επόμενη» μέρα…
Οπως είναι φυσικό οι διοικούντες την Ρεάλ Μαδρίτης δεν σταματούν εκεί. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ(είναι 64 ετών όσο το γήπεδο!)έχει στα σκαριά ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την τοποθέτηση οροφής και τον πλήρη εκσυγχρονισμό του στα δεδομένα της εποχής, τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στο εξωτερικό μέρος. Το κόστος υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και οι υπογραφές για την υλοποίηση του σχεδίου με τον Δήμαρχο της πόλης αναμένεται να μπουν μέσα στο 2012.

Πηγή: sportfm.gr (Βαγγέλης Νερατζιάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου