2/12/11

Βιοκλιματικό Λύκειο στην Κρήτη!

Με προϋπολογισμό 6.081.000 ευρώ εντάσσεται στο Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το «Λύκειο Γαζίου», κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.
Το Λύκειο Γαζίου, δυναμικότητας 360 μαθητών, θα κατασκευαστεί...
στην περιοχή «Μεγάλος Λάκκος» του Δήμου Μαλεβιζίου. Το έργο εκτιμάται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2014. Τη σχετική σύμβαση του συμφώνου αποδοχής συνυπέγραψαν σε ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο Μαλεβιζίου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης.
Το κτιριακό συγκρότημα του Λυκείου Γαζίου αναπτύσσεται σε δύο επί μέρους κτίρια:

Το πρώτο κτίριο, τριών ορόφων, συνολικού εμβαδού περίπου 2.200 τ.μ., θα εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες του σχολείου. Προβλέπεται να αναπτυχθούν 15 αίθουσες διδασκαλίας6 αίθουσες εργαστηρίων, χώροι διοίκησης και  χώροι εξυπηρέτησης μαθητών και γονέων.

Το δεύτερο κτίριο, θα στεγάσει κυρίως τις ανάγκες άθλησης και εκδηλώσεων των μαθητών. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 650 τμ περίπου.

Το ισόγειο του κτιρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – εκδηλώσεων είτε ως κλειστός χώρος άθλησης (γυμναστήριο). Στον Α όροφο στεγάζεται η βιβλιοθήκη με το αναγνωστήριο, χώρος ο οποίος παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει και ως αίθουσα διαλέξεων ή σεμιναρίων ενώ αναπτύσσεται και ένα  εργαστήριο σχεδίου και αισθητικής αγωγής.

Στον  περιβάλλοντα χώρο του Λυκείου, πέρα από τις απαραίτητες διαμορφώσεις προβλέπεται και η κατασκευή δυο υπαίθριων γηπέδων, βόλεϊ και μπάσκετ.

Το σύνολο του κτιριακού συγκροτήματος όσο και ο περιβάλλον χώρος του, είναι πλήρως προσβάσιμα από Ατομα με Αναπηρίες. Το Λύκειο είναι σχεδιασμένο βάση πρότυπου κτιριολογικού προγράμματος εγκεκριμένου από το Υπουργείο Εκπαίδευσης, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ενώ η μελέτη υπακούει στις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια
Το συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 4.600, εκτός εγκεκριμένου σχεδίου στη θέση «Μεγάλος Λάκος» ανατολικά του Γαζίου.
Εχει προβλεφθεί να έχει δυναμικότητα 360 μαθητών.
Το Συγκρότημα αποτελείται από 2 κτίρια συνολικού εμβαδού 2.880 τ.μ.

Το κτίριο Α είναι 3ώροφο και εξυπηρετεί εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες ενώ στο υπόγειο υπάρχουν οι βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου. Στο κτίριο Α φιλοξενούνται οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια φυσικών επιστημών, υπολογιστών κλπ, οι αίθουσες καθηγητών, συλλόγων και γονέων, τα ιατρεία  και το κυλικείο μαζί με την είσοδο και το φουαγιέ.

Το κτίριο Β είναι 2ώροφο και εξυπηρετεί τις ανάγκες εκγύμνασης και διασκέδασης των μαθητών και άλλες χρήσεις. Αποτελείται από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – γυμναστήριο, σκηνή με τα καμαρίνια και αποδυτήρια Στον όροφο βρίσκεται η βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο  μαζί με το εργαστήριο καλλιτεχνικών.

Τα υπόλοιπα 2 στρέμματα του οικοπέδου, είναι διαμορφωμένα ς αυλή με γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και αρκετή περιμετρική φύτευση.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του σχολικού συγκροτήματος, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας την οποία επιτυγχάνει, καθότι τόσο το κτίριο Α, όσο και το κτίριο Β, έχουν σχεδιαστεί βάσει των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου