4/12/11

Εκλογές στην Αίγυπο: Προηγούνται οι "Αδελφοί Μουσουλμάνοι"

Με άνετη νίκη φαίνεται να επικρατούν στις εκλογές της Αιγύπτου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, καθώς στον πρώτο γύρο το κόμμα συγκέντρωσε 36,6% από τις 9,7 εκατομμύρια έγκυρες ψήφους. Ωστόσο, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος...
η αναμέτρηση θα συνεχιστεί για άλλους δύο γύρους σε 18 από τις 27 περιφέρειες της χώρας, ενώ θα υπάρξουν και συμπληρωματικές εκλογές για τις έδρες των ανεξάρτητων. Ο Αδελφοί Μουσουλμάνοι μαζί με το άλλο ισλαμιστικό κόμμα των Νουρ, το σκληρότερο ισλαμιστικό κόμμα των σαλαφιστών, συγκέντρωσαν πάνω από 60%.
Πάντως, μικρότερη από ό,τι ίσως θα περίμενε κανένας ήταν η επιρροή των φιλελεύθερων κομμάτων οι οπαδοί των οποίων ήταν αυτοί που πίεζαν για την επαναφορά της ομαλότητας μετά την πτώση του Μουμπάρακ και την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό.
Το Αιγυπτιακό Μπλοκ που ήρθε τρίτο με 13,4% είναι ένας πιθανός εταίρος των Αδελφών, σημειώνει το Associated Press. Ακολουθούν το επίσης φιλελεύθερο Wafd με 7,1% και το κεντρώο Wasat με 4,3%.
Η συμμετοχή έφτασε το 60% και είναι η «υψηλότερη από την εποχή των Φαραώ», όπως είπε ένας αξιωματούχος, αφού οι Αιγύπτιοι έτειναν να απέχουν από τις διαβλητές εκλογές επί Μουμπάρακ.
Με δεδομένο ότι στις εναπομείνασες περιφέρειες η επιρροή των ισλαμιστικών κομμάτων είναι ισχυρή, η επικράτηση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην επόμενη Βουλή είναι βέβαιη, πιθανόν δε και καθοριστική για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου