11/11/11

Εκατό χρόνια από τον χαμό του Πατριάρχη της δημοσιογραφίας


Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε από την Ουγγαρία με 76 σεντς στην τσέπη του και χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά. Γιος ενός φαλιρισμένου εβραίου εμπόρου, ο ΤΖΟΖΕΦ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ βρήκε στον Νέο Κόσμο τη δική του ευκαιρία. Αφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Οκτωβρίου 1911 στο γιοτ του, που ήταν πάντα αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, σχεδόν τυφλός από τις δεκαέξι ώρες που κάθε μέρα, όλες τις ημέρες, διάβαζε ή έγραφε...
 Εκατό χρόνια από τότε, το όνομά του παραμένει συνδεδεμένο με τις καλύτερες στιγμές της δημοσιογραφίας. Ο ίδιος, εξάλλου, την υπηρέτησε με πάθος. «Δεν υπάρχει απάτη χωρίς μυστικό», έλεγε στους συντάκτες του. «Η δική σας δουλειά είναι να προσπαθήσετε να το ανακαλύψετε».
Ο Πούλιτζερ πίστευε βαθιά ότι το μέλλον της νεαρής αμερικανικής δημοκρατίας ήταν απολύτως συνδεδεμένο με την ελευθερία του Τύπου. Ηταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη δύναμή του και μαζί με τον Ουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης μερικές δεκαετίες αργότερα θα ενέπνεε τον Ορσον Ουέλς στον «Πολίτη Κέιν». Ο πόλεμος των δυο εκδοτών άφησε εποχή στην ιστορία της αμερικανικής δημοσιογραφίας. Η «Sun» του Χερστ, υπόδειγμα κίτρινου Τύπου, κάρφωνε από τις σελίδες της τον «Εβραίο που πρόδωσε την ίδια του τη φυλή». Ο Πούλιτζερ ήταν γιος Ρωμαιοκαθολικής και είχε βαφτιστεί χριστιανός. Ο Χερστ δεν έβρισκε άλλον τρόπο για να πάρει τους εβραίους αναγνώστες της Νέας Υόρκης.
Οπως συνέβη πολλές φορές στην αμερικανική ιστορία, χρειάστηκε ένας μετανάστης όχι για να ανακαλύψει κάτι, αλλά για να επανεφεύρει τα πράγματα. Ο πρώτος σταθμός του Τζόζεφ Πούλιτζερ ήταν η Βοστώνη. Σύμφωνα με τον θρύλο, έφτασε στη στεριά κολυμπώντας βουτώντας από ένα εμπορικό πλοίο το οποίο δεν είχε άλλο λόγο για να πιάσει λιμάνι πέρα από τον μοναδικό επιβάτη του. Στη δημοσιογραφία έφτασε εξαιτίας της παντελούς άγνοιάς του στα αγγλικά. Το γεγονός ότι δεν μιλούσε λέξη, τον οδήγησε στο Σεντ Λούις του Μισούρι, όπου η ισχυρή γερμανική κοινότητα της πολιτείας εξέδιδε την γερμανόφωνη εφημερίδα «Westliche Post». Εκεί ήταν ο φυσικός του χώρος. Ο Τζόζεφ Πούλιζτερ ανέβηκε σκαλί σκαλί την ιεραρχία, για να γίνει τελικά διευθυντής της εφημερίδας. Στη συνέχεια εξέδωσε την «Dispatch», που είναι ακόμη και σήμερα η μεγαλύτερη εφημερίδα του Μισούρι, κι έπειτα έκανε το μεγάλο άλμα εξαγοράζοντας την καταχρεωμένη «New York World». Από την ημέρα της εξαγοράς έως τον θάνατό του, η καθημερινότητά του άλλαξε ελάχιστα: ο Τζόζεφ Πούλιτζερ εργαζόταν από τις 10 το πρωί έως τις 2 τη νύχτα ψάχνοντας σκάνδαλα και εστίες διαφθοράς στην Αμερική της Βιομηχανικής Επανάστασης. Πάμπλουτος εκδότης, χρηματοδότησε την πρώτη σχολή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Και τη θέσπιση ενός βραβείου που στον κόσμο της δημοσιογραφίας έχει το ειδικό βάρος ενός Νομπέλ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου