9/12/11

Και νέα μέτρα στο προσεχές μέλλον;

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων –ειδικά για το 2013 και το 2014– ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ως σημαντικές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης και την αντιμετώπιση κρίσεων «τώρα και στο μέλλον». Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι...
η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι απολύτως διασφαλισμένη και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι για το 2012 δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα –εφόσον, όμως, εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη ληφθεί. Εκτίμησε δε ότι οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν αρνητικά την Ελλάδα,  με την έννοια ότι θα προχωρήσει κανονικά και η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και το PSI. «Η Ελλάδα θα έχει ένα νέο, τριετές πρόγραμμα μετά το πέρας της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά στον χρόνο των εκλογών, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Ωστόσο, παρέπεμψε  εμμέσως πλην σαφώς στην ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, λέγοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, το οποίο είναι κυρίως η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου».
Ερωτηθείς για το πώς αξιολογεί τον πρώτο μήνα διακυβέρνησής του, ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα και παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου για αποφάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με το ευρωομόλογο και όλα τα λοιπά ανοιχτά ζητήματα.
«Θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό συμβόλαιο με κυριότερο στόχο τον κανόνα για ισορροπημένους προϋπολογισμούς», τόνισε, προσθέτοντας –όπως και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος- ότι ειδικά για την Ελλάδα δεν θα χρειαστεί συνταγματική ρύθμιση, αλλά μόνον έγκριση με πλειοψηφία 3/5 από τη Βουλή, ώστε να έχει υπερνομοθετική ισχύ».
Στο πλαίσιο αυτού του κανόνα, όποια κράτη-μέλη παρουσιάζουν ελλείμματα άνω του 3%, θα υπόκεινται αυτομάτως σε διορθωτικά προγράμματα και έκτακτα μέτρα.


Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου