5/12/11

Νίκη Πούτιν-Μενβέντεφ στις βουλευτικές εκλογές υπό το βάρος σοβαρών καταγγελιών

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, η «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, συγκεντρώνει ποσοστό 49,67%, σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%). Οι βουλευτικές εκλογές θεωρούνται «τεστ» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου...

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» συγκεντρώνει 238 έδρες στις 450 της ρωσικής Κάτω Βουλής, από 315 που είχε μέχρι σήμερα. Αυτά τα αποτελέσματα της δίνουν μια ισχνή πλειοψηφία 13 εδρών στη Δούμα.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα κερδίζει 92 έδρες, το κόμμα Δίκαιη Ρωσία 64 και οι εθνικιστές 56, σύμφωνα με κατανομή των εδρών του αναλογικού εκλογικού συστήματος, διευκρίνισε ο Βλαντιμίρ Τσούροφ, πρόεδρος της επιτροπής.
Ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η «Ενωμένη Ρωσία» μπορεί να κληθεί να μοιραστεί την εξουσία, ενώ σε κάθε περίπτωση η Ενωμένη Ρωσία έχει χάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που της επέτρεπε να αλλάζει ανενόχλητη το ρωσικό Σύνταγμα.
Μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει περιστατικά εκλογικών παρατυπιών.
Η μοναδική ανεξάρτητη οργάνωση παρατηρητών (Golos), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταγράψει περισσότερες από 5.300 καταγγελίες που αφορούν την προεκλογική και εκλογική διαδικασία.
Την Κυριακή καταγγέλθηκαν ακόμη κυβερνοεπιθέσεις σε αντιπολιτευόμενους ή ανεξάρτητους δικτυακούς τόπους, όπως του ραδιοσταθμού Ekho Moskvy, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σε συγκεντρώσεις που κατέστειλαν οι Αρχές.
«Εχουμε λάβει χιλιάδες τηλεφωνήματα από τοπικά γραφεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τεράστιες παραβάσεις και απάτες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιβάν Μελνίκοφ στην ιστοσελίδα του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, νιώθαμε σαν να λαμβάναμε ανταποκρίσεις από εμπόλεμη ζώνη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου