6/12/11

"Αγρυπνία" του Λαρς Λουρέν: Εξαιρετική παράσταση σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη

Το δεύτερο μέρος του θεατρικού έργου «Αγρυπνία», παρουσιάζεται από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στο θέατρο "ΚΥΔΩΝΙΑ" στα Χανιά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η παράσταση αναφέρεται στη συνάντηση δύο ζευγαριών των οποίων οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους, μετά από...
την τελετή αποτέφρωσης της μάνας τους. Το δεύτερο μέρος, που αποτελεί φυσική συνέχεια του πρώτου, καθώς ο συγγραφέας διατηρεί την ενότητα του τόπου και του χρόνου, καλύπτει το χρονικό διάστημα από τη μία μετά τα μεσάνυχτα μέχρι το πρώτο φως της αυγής.
Ωστόσο, η διαρκώς αυξανόμενη ένταση, τόσο στη σχέση των δύο αδελφών όσο και στη σχέση με τις γυναίκες τους, τις πρωινές ώρες αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι η ώρα που μιλάει το ασυνείδητο και λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες.
Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την άνοιξη του 2010 και του 2011, στο θέατρο Κυδωνία, με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Η παράσταση  του Β΄μέρους ξεκινά την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 9 μ.μ. και θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την ίδια πάντα ώρα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Σύνολο 6 παραστάσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται εφέτος στα 15 και 10 ευρώ το φοιτητικό.

Η "Αγρυπνία" είναι θεατρικό έργο του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν. Μετάφραση από τα σουηδικά έχουν κάνει οι Κώστας Κουκούλης και Ξενοφώντας Παγκαλιάς. Η επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Λίλας Τρουλλινού, η σκηνοθεσία και η αισθητική της παράστασης του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Μπαλαντίνου και η Πηνελόπη Τσιαμήτρου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Αλαν).

Ο Λαρς Νουρέν, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1944. Θεωρείται πνευματικό παιδί του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και, όπως ο προκάτοχός του, ερευνά το έρεβος των οικογενειακών δεσμών και ιδιαίτερα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Αψηφώντας τα ταμπού του θανάτου, της μοιχείας ή της αιμομιξίας, παρακολουθεί τους ήρωές του μέσα στο τέλμα μιας αδιέξοδης ανθρώπινης κατάστασης.
Το έργο: Στο θεατρικό του έργο «Αγρυπνία», ο συγγραφέας γοητευμένος από τους βιβλικούς Κάιν και Αβελ, θέτει στο επίκεντρο της γραφής του τις «αδελφοκτόνες» σχέσεις. Μπροστά στην τεφροδόχο με τις ζεστές ακόμα στάχτες της μητέρας τους, δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους αλληλοσπαράσσονται, αποκαλύπτοντας χωρίς ηθικές αναστολές τις απογοητεύσεις, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Η αγρυπνία μετατρέπεται σ’ ένα ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών της παιδικής ηλικίας και μέσα σε μια ατμόσφαιρα ασφυκτική από τους καπνούς και ποτισμένη από το αλκοόλ, εξελίσσεται σε ένα λεκτικό μακελειό.

Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει για το έργο του: «Η Αγρυπνία χρονολογείται από το 1983 και είναι ένα έργο ανάλαφρο και σκληρό ταυτόχρονα, ακραίο αλλά και εξαιρετικά κωμικό, πάνω στην υπαρξιακή δυσφορία, τα εσωτερικά τραύματα, τη σχέση με το αλκοόλ και την τρέλα δύο ζευγαριών, των οποίων οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους. Είναι ένα έργο «κεκλεισμένων των θυρών» γύρω από τον θάνατο της μητέρας, ένα πρόσχημα κατ’ ουσίαν για να διηγηθώ τον ξεπεσμό της αστικής οικογένειας. Τα αδέλφια αυτά και οι γυναίκες τους διασκεδάζουν με λεκτικά παιχνίδια, δηλαδή με τη θανάσιμη δύναμη των λέξεων: η ελεύθερη και παιγνιώδης λέξη είναι ένα από τα πιο τρομερά παιχνίδια που έρχεται κατευθείαν μέσα από τον ασυνείδητο κόσμο μας.»
(Απόσπασμα από συνέντευξη του Lars Noren στη Veronique Hotte, Journal La Terrasse, No 150, Σεπτέμβριος 2007.)

Η Αγρυπνία (Nattvarden) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Dramaten της Στοκχόλμης, στη σκηνή Målarsalen στις 16 Φεβρουαρίου 1985, σε σκηνοθεσία Christian Tomner.

Τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Λαρς Νουρέν είναι: Η δύναμη του να σκοτώνεις, Η νύχτα είναι μητέρα της μέρας, Το χάος είναι γείτονας του Θεού, Δαίμονες, Αγρυπνία, Φθινόπωρο και Χειμώνας, Εβριάνα, Κρύο, Λεπτομέρειες, Πόλεμος, Στη μνήμη της Αννας Πολιτκόφσκαγια κ.ά. Ο Λαρς Νουρέν υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteatern (Εθνικός Οργανισμός Θεάτρου της Σουηδίας) κατά την περίοδο 1999-2007. Από τον Ιούλιο του 2009 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Folkteatern στο Γκέτεμπουργκ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου