6/12/11

Κουτρουμάνης - Περιφερειάρχες συζήτησαν για τα νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης

Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και το πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ενταξης (Voucher), βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης...
του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους περιφερειάρχες, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, Αννας Δαλαπόρτα. Μετά από τη συνάντηση, ο υπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί υψηλής προτεραιότητας στόχο του υπουργείου η προώθηση των προγραμμάτων αυτών, που αφορούν συνολικά 100.000 ωφελούμενους και τόνισε ότι «πρέπει να εργαστούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δεδομένου του εκρηκτικού προβλήματος της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους».
Οσον αφορά στα προγράμματα κατάρτισης ηθοποιών, ο Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε πως αυτά θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων κατάρτισης με χρήση της Επιταγής Ενταξης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουτρουμάνης ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες σχετικά με το νέο πρόγραμμα Κατάρτισης μέσω Επιταγής Ενταξης, με 20.000 ωφελούμενους σε πρώτη φάση, λέγοντας πως για πρώτη φορά υπάρχει επικέντρωση στον άνεργο καταρτιζόμενο, ο οποίος επιλέγει τον φορέα υλοποίησης, ενώ σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, αποφασίστηκε και η αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα 2 στα 5 ευρώ την ώρα.
Επίσης, προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ωφελούμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, με ωφελούμενους 57.000 ανέργους, ύψους 188 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως οι διαδικασίες υλοποίησης έχουν ξεκινήσει και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους. Οπως ανέφερε, η διαδικασία έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και οι προσκλήσεις για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και την Ηπειρο.
Για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης, με 30.000 ωφελούμενους, ύψους 80 εκατ. ευρώ, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε πως η αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείτο για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων έχει ήδη ψηφιστεί, ενώ είναι έτοιμη και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα προωθηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Στη συγκεκριμένη απόφαση προβλέπεται και η υλοποίηση Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιηθούν αμέσως μετά την υπογραφή της. Ακόμη ανακοίνωσε ότι ύστερα από αίτημα των Περιφερειών, πλέον στις αναπτυξιακές συμπράξεις θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των ΟΤΑ Β' Βαθμού.
Σχετικά με την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ο υπουργός Εργασίας αφού διαπίστωσε ότι πρόκειται για έναν νέο θεσμό για τη χώρα, μιας και καλύπτει μόλις το 1,4% απασχόλησης, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καλύπτει το 6 - 10%, ανακοίνωσε ότι σε αυτή τη διαδικασία εφαρμογής του νέου θεσμού το υπουργείου θα στηρίξει τόσο τους ενδιαφερόμενους φορείς με σχετικά προγράμματα κατάρτισης μέσω voucher, όσο και τις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών με τη διοργάνωση σχετικών σεμιναρίων.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι περιφερειάρχες ενημερώθηκαν και σχετικά με την ιστοσελίδα www.step.gov.gr, που αναπτύχθηκε με στόχο να αποτυπώσει το σύνολο των προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πρόσβασης στην Απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου