1/12/11

Ελεύθεροι προσωρινά Εφραίμ και Αρσένιος

Ελεύθερος αφέθηκε προσωρινά ο ηγούμενος Εφραίμ έπειτα από διαφωνία της εφέτη ειδικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα για το αν θα καταστεί προσωρινά κρατούμενος ή όχι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η τελική απόφαση αναμένεται...
να ληφθεί εντός ολίγων ημερών από το Συμβούλιο Εφετών.
Η απολογία του ηγούμενου Εφραίμ είναι η τελευταία που λαμβάνει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς στον κατηγορούμενο μοναχό αποδίδεται πρωταγωνιστικός ρόλος στις ενέργειες που έγιναν με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.
Ο ηγούμενος Εφραίμ είχε λάβει για την απολογία του δύο προθεσμίες με την τελευταία να του χορηγείται καθώς βρισκόταν στην Ρωσία, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου, ως συνοδός του κειμηλίου της Αγίας Ζώνης της Παναγίας που μεταφέρθηκε από το Αγιο Oρος και εκτέθηκε σε προσκύνημα σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Προηγουμένως, είχε απολογηθεί ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Οι δύο ιερωμένοι βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις , σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Εφραίμ και Αρσένιος, αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς. Λένε, επίσης, πως στόχος των ενεργειών τους ήταν η ενίσχυση των οικονομικών της Μονής ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της, αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου