10/12/11

85.000 νεκροί κάθε χρόνο από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη!

Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Ε.Ε. που μαρτυρούν πως 85.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο παγκοσμίως από φυσικές καταστροφές, ενώ περισσότεροι από 230 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τις συνέπειές τους...
Τα στοιχεία αυτά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης- προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς αποκαλύπτουν αύξηση της συχνότητας των φυσικών καταστροφών, κατά πέντε φορές από το 1975. Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον εξαιτίας της  υπερθέρμανσης του πλανήτη, των αλλαγών στην παγκόσμια βιομηχανική δραστηριότητα και της αύξησης του πληθυσμού.
Το συνέδριο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο σχέδιο "Flinkman" του προγράμματος πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα, με τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιο Σώκο, το θέμα της διαχείρισης των κινδύνων από τις πλημμύρες απασχολεί ιδιαίτερα τη Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω της παρουσίας τεσσάρων διασυνοριακών ποταμών (Αξιού, Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου).
Αναφερόμενος ειδικά για τον ελλαδικό χώρο,  ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μ. Βαφειάδης, τόνισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες οφείλονται σε υπερχειλίσεις χειμάρρων από σφοδρές ξαφνικές βροχοπτώσεις και μάλιστα σε περίοδο ξηρασίας και έκανε λόγο για κατασκευαστικά προβλήματα σε δομικά έργα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές των ποσοτήτων της βροχής από τις οποίες να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Ενδεικτικά σχολίασε πως τα τελευταία 10 χρόνια -όπως προέκυψε από μελέτη στα δημοσιεύματα του Τύπου της Θεσσαλονίκης- μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν "με μισό μέτρο νερού πάνω από το επίπεδο του πεζοδρομίου". Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Ινές Σέριφ παρουσίασε έναν καινοτόμο ηλεκτρονικό κόμβο πληροφόρησης σε θέματα πλημμυρών.
Στη διαδικτυακή διεύθυνση http://flinkman-project.eu που τέθηκε σε λειτουργία, μπορεί όποιος επιθυμεί να ενημερωθεί για τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών στην Ευρώπη, να συνομιλήσει, μέσω  φόρουμ, με άλλους φορείς, αλλά και να πληροφορηθεί τις καλές πρακτικές, τους τρόπους και τους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος του Γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, Ματίας Λόου, τα σχέδια διαχείρισης προβλέπουν συγκεκριμένα, την αξιολόγηση του κινδύνου πλημμυρών, τον εντοπισμό των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο, τη χαρτογράφησή τους και τη λήψη μέτρων σε ενδεχόμενο συμβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου