7/12/11

Αρνήθηκαν τοκετό σε όσες δεν είχαν 1.000 ευρώ!

Εδιωξαν από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία ετοιμόγεννες γυναίκες που δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν το ποσό του τοκετού! Οπως αποκαλύπτεται, τα δημόσια νοσοκομεία αρνούνται...
να περιθάλψουν ετοιμόγεννες που δεν έχουν χρήματα, ώστε να πληρώσουν το ποσό των περίπου 1.000 ευρώ που απαιτούνται! Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη προκάλεσε την αντίδραση της «Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας» και της «Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών», προκάλεσε η είδηση ότι «Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρωτοβουλίες πολιτών. Τα περιστατικά σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου και όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», οι υπηρεσίες των νοσοκομείων αυτών αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν σε λίγες μέρες, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό των 950 ευρώ. Σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας, με 950 ευρώ κοστολογείται ο φυσιολογικός τοκετός και 1500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή.
Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική. Οι γυναίκες φυσικά αντέδρασαν και κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με αρκετή καθυστέρηση θέσπισε εγκύκλιο, όπου πλέον ορίζεται ότι δεν θα απαιτείται η προκαταβολή του συγκεκριμένου ποσού, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν θα καταβάλλεται στη συνέχεια η διαφορά από το ποσό του τιμοκαταλόγου του υπ. Υγείας και του επιδόματος τοκετού.
Στην ανακοίνωση των πολιτών υπογραμμίζεται: «Ζητάμε, τα αστρονομικά ποσά που θα εξοικονομούνται, να πηγαίνουν αμέσως, όχι πια στις τσέπες των ντόπιων και ξένων πιστωτών-τοκογλύφων, αλλά στην ανακούφιση των αμέτρητων φτωχών και σε επενδύσεις στην υγεία, στη παιδεία, στον πολιτισμό, στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή, σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη», ενώ τονίζουν ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μειώνονται οι γέννες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου