14/11/11

Οξύνεται η φτώχεια στη Γαλλία


Στα 8,2 εκατομμύρια έφτασε για το 2009 ο αριθμός των φτωχών στη Γαλλία. Σε σχέση με το 2008 υπήρξε αύξηση, καθώς τότε ήταν 7,84 εκατομμύρια. Η ανεργία επέδρασε αρνητικά και έκανε πιο έντονα τα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα. Το ετήσιο εισόδημα του 10% αυτών που έχουν μέτρια εισοδήματα, είναι χαμηλότερο των 10.410 ευρώ το χρόνο, μειωμένο κατά 1,1% από το 2008. Αντίθετα, το εισόδημα του 10% των πιο ευκατάστατων έχει αυξηθεί  0,7% και είναι τουλάχιστον 35.840 ευρώ...
τον χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα, η φιλανθρωπική οργάνωση της Γαλλίας "Secours Catholique" δημοσίευσε την ετήσια έρευνά της για τη φτώχεια στη χώρα. Η φετινή έρευνα δείχνει μεγάλη αύξηση του προβλήματος των νέων ηλικίας 18-25, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την πιο φτωχή κατηγορία της χώρας.

Η έκθεση αναλύει αποτελέσματα από τα άτομα που δέχτηκαν βοήθεια ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ 
το 2010. Ο συνολικός αριθμός τους (σε απόλυτους αριθμούς σχεδόν 1,5 εκατ.) σημείωσε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το 2009. Μία από τις πρώτες διαπιστώσεις, είναι ότι η οργάνωση υποδέχεται όλο και περισσότερες οικογένειες με παιδιά, ποσοστό που έφτασε το 52,7%. Από αυτές, το 92% ζει πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αν σκεφτούμε ότι το όριο για ένα άτομο είναι τα 954 ευρώ, οι οικογένειες που ζήτησαν βοήθεια έχουν εισοδήματα, κατά μέσον όρο, 576 ευρώ τον μήνα!
Η έκθεση σημειώνει επίσης τη μεγάλη ζήτηση για διατροφική βοήθεια: το 53% των ατόμων που κατέφυγαν σ' αυτή, ήρθαν να ζητήσουν τροφή. Οι περισσότεροι καταφέρουν να πληρώσουν τις πάγιες ανάγκες (νοίκι, θέρμανση, μεταφορές, σχολικά έξοδα) αλλά κατόπιν δεν μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους και χτυπούν την πόρτα φιλανθρωπικών οργανώσεων για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο.
Οσο για τους νέους 18-25 ετών, χτυπιούνται άσχημα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, παρ' όλο που έχουν περισσότερα διπλώματα και προσόντα από τις προηγούμενες γενιές. Θα έπρεπε να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε τομείς όπως η κατάρτιση, η εργασία, η υγεία, η στέγαση αλλά όπως σημειώνει η οργάνωση, το κράτος δεν βρίσκεται κοντά τους: «Η δυσκολία των νέων να μπορέσουν να αυτονομηθούν είναι όλο και μεγαλύτερη. Ενας στους πέντε νέους είναι φτωχοί, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 20% τα τελευταία δέκα χρόνια». Ετσι, το 30% των νέων που προσφεύγουν στη φιλανθρωπία δεν έχουν καθόλου έσοδα, το 36% δεν έχουν στέγαση (ζουν σε ξενοδοχεία, τροχόσπιτα, ποταμόβαρκες, στο δρόμο ή με την οικογένειά τους) και πάνω από το 40% είναι άνεργοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου