20/10/11

Βρέθηκε κείμενο του Αρχιμήδη!

Υστερα από δεκαετή αποκατάσταση, ήρθε στο φως ένα κείμενο 1000 ετών, το οποίο ανήκει στην αρχαία μαθηματική διάνοια, τον Αρχιμήδη (287-212 π.Χ.)...

Το κείμενο αγόρασε σε δημοπρασία έναντι 1.500.000 ευρώ ανώνυμος πλειοδότης, ενώ εκτίθεται στο μουσείο τέχνης της Βαλτιμόρης στο Maryland.
Για την αποκατάσταση του και την οριστική του έκθεση εργάστηκαν πολλοί επιστήμονες και μαζί τους μαθητές, που κατάφεραν να αποκαλύψουν λίγη ακόμα από την κρυμμένη σοφία του μεγάλου μαθηματικού.
Το σενάριο
Στο χειρόγραφο δόθηκε το όνομα «Σενάριο», αφού πάνω στο αρχικό κείμενο έγραψαν περισσότερες μία φορές, ενώ στα χέρια των ειδικών έφτασε σε θραύσματα.
Το αρχικό χειρόγραφο πιστεύεται ότι αποτελεί έργο ενός γραφέα του 10ου αιώνα, ο οποίος αντέγραψε το κείμενο από τον αυθεντικό πάπυρο του Αρχιμήδη.
Υστερα από 200 χρόνια, στην Ιερουσαλήμ, το κείμενο αυτό σβήστηκε και πάνω του συντάχτηκε ένα βιβλίο προσευχών, από έναν ιερέα ονόματι Johannes Myronas.
Η χριστιανική «μεταμφίεση» του βιβλίου, το βοήθησε να μην χαθεί και να φτάσει το 1906 στον Johan Ludwig Heiberg, ο οποίος διαπίστωσε ότι το βιβλίο περιείχε κομμάτια από το έργο του Αρχιμήδη.
Το εγχειρίδιο χάθηκε πάλι για αρκετά χρόνια, μέχρι που βρέθηκε ξανά στην Γαλλία, όπου πιστεύεται ότι ένας συλλέκτης μετέφερε πλαστά έργα τέχνης πάνω στο κείμενο από το 1938.
Ηταν το 2000, όταν το χειρόγραφο ανέλαβαν να μελετήσουν μία ομάδα ειδικών από το μουσείο τέχνης «Walters». Εκείνοι, λοιπόν, κατάφεραν να ανακαλύψουν νέα κείμενα από τον αρχαίο κόσμο και ξαναέγραψαν την ιστορία των μαθηματικών.
Ο διευθυντής του εγχειρήματος Will Noel ανέφερε ότι: «Οι άνθρωποι ήταν σκεπτικοί για το αν θα βρίσκαμε κάτι. Τώρα, είναι ευκαιρία για το κοινό να δει το Παλίμψηστο Χειρόγραφο του Αρχιμήδη σε όλη του τη δόξα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου