28/10/11

Ενότητα και όχι γκρίνια χρειάζεται ο Πειραιάς

Ζωηρή η κόντρα του Δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, με τους αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Στέφανο Χρήστου και Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή την κοινή δήλωσή τους για "μικροπολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές της Δημοτικής Αρχής" στο θέμα των ιδιωτών στα σκουπίδια.

Ανακοίνωση Δημάρχου Πειραιά
 Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, «σε ακαταλαβίστικα κείμενα που κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλουν να πουν, ούτε ακόμη και οι ίδιοι που τα γράφουν, ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος δεν απαντά. Η Συμμαχία Δημοτικής Αρχής -Εργαζομένων και Δημοτών, έχει πολύ σοβαρότερα και ουσιαστικότερα πράγματα να κάνει. Και θα τα κάνει».
Τι είχαν πει οι αντιπεριφερειάρχες
Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι αντιπεριφερειάρχες Στέφανος Χρήστου και Δημήτρης Κατσικάρης, είχαν συστήσει στον Βασίλη Μιχαλολιάκο, με αφορμή δηλώσεις του για συμφέροντα στην αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτες, έπειτα από σχετική απόφαση Σγουρού, «μια απλή ματιά στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και στον ιστότοπο της Περιφέρειας, που θα τον προφύλασσε και θα ήταν αρκετή για να αποφύγει την έκθεσή του σε ψευδείς κατηγορίες και επικοινωνιακές, στενοκομματικές κορόνες "πλανητικού" επιπέδου». Μάλιστα, τον καλούσαν μια και...
έχει την κύρια ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, να συνεργαστεί με την περιφέρεια αντί να κρύβεται «πίσω από παλαιοκομματικές πρακτικές και σχηματισμούς πρόσκαιρων συμμαχιών».
«Η πραγματική κατάσταση και στον Πειραιά εδώ και 20 ημέρες όπως φαίνεται και στις εκθέσεις-αυτοψίες των υπηρεσιών μας, έγινε πλέον επικίνδυνη με απρόβλεπτες εξελίξεις για την υγεία των πολιτών και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό όμως απαιτεί απελευθέρωση από μικροκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές», σημείωναν.
Η κοινή ανακοίνωση Χρήστου-Κατσικάρη
"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις αναφορές του δημάρχου Πειραιά κ. Μιχαλολιάκου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, το οποίο αποτελεί κατεξοχήν αρμοδιότητά μας. 
Η περιφέρεια Αττικής, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και εμείς, ανταποκριθήκαμε στην ευθύνη και το χρέος μας έναντι των πολιτών και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας καταβάλαμε και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη συσσώρευση των σκουπιδιών που απειλεί τη δημόσια υγεία 5 εκατομμυρίων πολιτών. Δυστυχώς για το μεγάλο αυτό θέμα ο Δήμαρχος δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη αφήνοντας τον πολίτη ανυπεράσπιστο και έρμαιο των εξελίξεων.
Διαφωνήσαμε από την αρχή με την πρακτική και την αντίληψη ότι το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί να αποτελεί πολιτικό όπλο στα χέρια αυτών που αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν σε βάρος της υγείας και της καθημερινότητας των πολιτών.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ,όπως και ο κ. Μιχαλολιάκος, ότι η αρμοδιότητα αποκομιδής των απορριμμάτων ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους, κάτι που σίγουρα γνωρίζουν και αξιολογούν, ιδιαίτερα σε έκτακτες και επικίνδυνες συνθήκες, όλοι οι ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες.
Τονίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με τα άρθρα 42 του Ν. 3731/2008 και 61 του Ν.3979/2011 την αρμοδιότητα ανάθεσης σε ιδιώτες την έχουν και οι Δήμοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως και η παρούσα κατάσταση όπου το Δημόσιο συμφέρον προηγείται παντός άλλου συμφέροντος.
Η Περιφέρεια έκανε αυτό για το οποίο ουσιαστικά συμφώνησε η ΠΟΕ - ΟΤΑ, και επέτρεψε στους εργαζομένους της καθαριότητας των Δήμων να κάνουν, δηλαδή την αποκομιδή σε κοινόχρηστους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, κεντρικούς δρόμους) στα πλαίσια και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά τις «καταγγελίες» του κ. Μιχαλολιάκου για την ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, μια απλή ματιά στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και στον ιστότοπο της Περιφέρειας θα τον προφύλασσε και θα ήταν αρκετή για να αποφύγει την έκθεσή του σε ψευδείς κατηγορίες και επικοινωνιακές - στενοκομματικές κορώνες "πλανητικού" επιπέδου. 
Η Περιφέρεια Αττικής με απόλυτη διαφάνεια στα πλαίσια των πολιτικών της αρμοδιοτήτων ως κατεξοχήν πολιτικό όργανο και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίσει να κάνει το χρέος της έναντι των πολιτών. Μένοντας σταθερά δίπλα στους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους, με έργα και πράξεις - όχι με υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα. Μακάρι να πράξουν το ίδιο και να συνεργαστούν μαζί μας όσοι έχουν και είχαν την κύρια ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και για την σώρευση των προβλημάτων μέχρι σήμερα στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, αντί να κρύβονται πίσω από παλαιοκομματικές πρακτικές και σχηματισμούς πρόσκαιρων συμμαχιών. Η πραγματική κατάσταση και στον Πειραιά, εδώ και είκοσι ημέρες, όπως φαίνεται και στις εκθέσεις - αυτοψίες των υπηρεσιών μας, έγινε πλέον επικίνδυνη με απρόβλεπτες εξελίξεις για την υγεία των πολιτών και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό όμως απαιτεί απελευθέρωση από μικροκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου