31/10/11

Πριν απ' όλα πρέπει να πείσουν τον λαό ότι είναι αδέκαστοι με τους πολιτικούς και τη διαπλοκή...

Μία χειρονομία καλής θέλησης, μία μικρή υπόσχεση περιμένουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας προκειμένου να τερματίσουν τον «ασύμμετρο πόλεμο» που κήρυξαν εδώ και δέκα μέρες σε κυβέρνηση και πολίτες, διακόπτοντας καθημερινά επί τρεις ώρες τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων...
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τις δικαστικές απεργίες. Οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι επιμένουν όμως ότι δεν κάνουν ούτε απεργία ούτε αποχή από τα καθήκοντά τους (ενέργειες που όντως απαγορεύονται από το Σύνταγμα) αλλά ολιγόωρη διακοπή συνεδριάσεων. «Δεν αρνούμαστε να δικάσουμε υποθέσεις. Οι δικαστές εκδικάζουν όλες τις επείγουσες δίκες και απλώς διακόπτουν ή αναβάλλουν για αργότερα τις υπόλοιπες», επιμένει ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αρεοπαγίτης Χρ. Αθανασίου.
Η πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου να ζητήσει από τους επιθεωρητές στοιχεία για όσους δικαστές συμμετέχουν στις διακοπές, προειδοποιώντας ακόμη και με άσκηση πειθαρχικών διώξεων, δεν φαίνεται να τους επηρεάζει προς το παρόν.
Υπάρχουν ωστόσο και μετριοπαθείς φωνές μεταξύ των δικαστών, που αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί ακόμη επί μακρόν αυτή η μορφή κινητοποίησης. Αρκετοί επιμένουν ότι θα έρπεπε οι δικαστικοί λειτουργοί να μην κατεβαίνουν από την έδρα αλλά να προχωρήσουν σε άλλες μορφές αγώνα, που να συνάδουν με το θεσμικό τους ρόλο και τα καθήκοντά τους. Ολοι όμως συμφωνούν ότι η φραστική επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον των δικαστών, τους οποίους εγκάλεσε ότι αρνούνται να συνεισφέρουν τον οβολό τους, ήταν άστοχη και έριξε λάδι στη φωτιά. Οπως λένε, οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% από την αρχή της κρίσης.
Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική τους ένωση, πάντως, οι δικαστές και οι εισαγγελείς συμμετέχουν δυναμικά στις διακοπές συνεδριάσεων, οι οποίες υποβοηθήθηκαν και από την πολυήμερη αποχή των δικηγόρων αλλά και από τις στάσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων. Οι διακοπές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περισσότερες στα πρωτοδικεία απ' ό,τι στο εφετεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου