25/10/11

Νέα "σφαλιάρα" στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα

Πολλαπλά πυρά δέχονται πλέον οι τράπεζες. Εκτός από το κούρεμα στις αξίες των ελληνικών ομολόγων και το λογαριασμό για επιπλέον επισφάλειες που...
ετοιμάζει η Blackrock, στο χορό των πιέσεων μπαίνει τώρα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΒΑ πρόκειται να ανακοινώσει  αύριο το απόγευμα όλες τις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών στην Ευρώπη με βάση την αποτίμηση των ομολόγων που κατέχουν σε πραγματικές τιμές (mark to market). H EKT με την εκδήλωση  της διεθνούς χρηματοπιστωτικής  κρίσης το 2008, για να βοηθήσει  το τραπεζικό σύστημα να  σταθεί  στα πόδια του, είχε αναγκαστεί  να αλλάξει τους κανόνες. Ετσι  έδωσε  το δικαίωμα στις  τράπεζες υπό προϋποθέσεις να  αποτιμούν τα ομόλογα τους στην ονομαστική τιμή  και όχι στην τιμή που θα έπιαναν αν έβγαιναν στη δευτερογενή αγορά να τα πουλήσουν. Αυτό επέτρεψε στις τράπεζες να μη γράψουν στα βιβλία τους μεγάλες ζημίες και να αποφύγουν αυξήσεις κεφαλαίου και γενικότερα κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους.
Η ΕΒΑ από τα "stress tests" που είχε κάνει σε όλες τις  ευρωπαϊκές τράπεζες γνωρίζει για κάθε μια πόσα ομόλογα έχει, σε τι τιμές  τα έχει γραμμένα στα βιβλία της  κλπ Τώρα από τα στοιχεία αυτά, η  ΕΒΑ θα υπολογίσει σε πραγματικές  τιμές τι αξίζουν στην αγορά τα ομόλογα των τραπεζών. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους  αξίας, 50%,  60% ή και πιο χαμηλά, είναι προφανές ότι θα προκύπτουν  μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου