31/10/11

Οι τεράστιες δεσμεύσεις του "κουρέματος"

Το «κούρεμα» δεν είναι… δωρεάν, όπως θέλει να επικοινωνήσει η κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας. Αντίθετα, είναι πανάκριβο και ενέχει τεράστιους κινδύνους. Στο πλήρες κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, είναι ολοφάνερο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τεράστιες δεσμεύσεις, με ανοικτό πλέον το παράθυρο κινδύνου που οδηγεί στην έξοδο...
Τίθεται υπό επιτροπεία και αν δεν καταφέρει να μπει σύντομα σε αναπτυξιακή τροχιά, τότε… όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά…
Τον Μάιο του 2010, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο, το ελληνικό χρέος ήταν περίπου 300 δισ. ευρώ και βρισκόταν στα χέρια τραπεζών και ιδιωτών επενδυτών. Το μεγαλύτερο κομμάτι βρισκόταν στα χέρια των γαλλικών τραπεζών (περίπου 60 δισ. ευρώ) και των γερμανικών (περίπου 48 δισ.). Μία ελληνική χρεοκοπία σε εκείνη τη φάση θα δημιουργούσε τεράστιο συστημικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αφού, εκτός των άλλων, δεν υπήρχαν μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων.
Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν διαπραγματεύτηκε καν και με τα πεπραγμένα της απεμπόλησε τα σημαντικά «διαπραγματευτικά» όπλα που έφερε η πατρίδα μας στην φαρέτρα της.
Από τότε, σταδιακά, μεγάλο τμήμα του χρέους έχει περάσει στα χέρια κρατών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, αλλάζοντας το "status quο". Η Ελλάδα σταδιακά παύει να αποτελεί συστημικό πρόβλημα στην Ευρώπη.
Πέραν τούτου, με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διέπεται πλέον από το βρετανικό δίκαιο. Κάτι που πίσω από τον «επιπεφυκότα» αποκρύβει πολυσήμαντες εκφάνσεις ως προς το θετικό ή αρνητικό πρόσημο των όποιων επιδιώξεων των δανειστών.
Με την πρόσφατη συμφωνία και το τμήμα που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και απομένει μετά το κούρεμα, θα έχει ευρωπαϊκή διασφάλιση και η συζήτηση που γίνεται είναι να διέπεται και αυτό από τον βρετανικό νόμο, γεγονός που θα καθιστά πλέον το σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας μας ως κίνδυνο για την… ίδια τη χώρα μας, παρά για τους δανειστές της.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια μελλοντική ελληνική χρεοκοπία θα έχει πολύ μικρές συνέπειες και δεν θα αποτελεί συστημικό κίνδυνο, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ.
Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από κανέναν ότι πριν ακόμα περάσουν μερικές ημέρες από τις αποφάσεις της Συνόδου, «άρχισαν τα όργανα» από την πλευρά της Γερμανίας. 
Το έργο χιλιοπαιγμένο την τελευταία διετία. 
Σύμβουλοι του κ. Σόιμπλε με δηλώσεις τους στην ουσία ακυρώνουν τις όποιες αποφάσεις, θα ακολουθήσουν μετά από παρέλευση 1-2 μηνών δηλώσεις και του ίδιου του κ. Σόιμπλε , μετά της κυρίας Μέρκελ και στο τέλος θα αποφασιστεί να οδηγηθούμε σε μια νέα σύνοδο που θα επιφέρει αποτελέσματα και αποφάσεις ακόμα δυσμενέστερες για τη χώρα μας.
Το έργο έχει «παιχθεί» κατ’ επανάληψη. Το γεγονός αυτό αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς η συνεχής επανάληψη στερεί τις όποιες δικαιολογίες και αποδεικνύει ότι η ανεξήγητη αδράνεια αυτής της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς με ορίζοντα την έξοδο από την ευρωζώνη και πιθανότατα και την έξοδο από την ΕΕ.
Κάτω από το πρίσμα αυτών των δεδομένων η μόνη λύση που μπορεί να ανατρέψει τις διαμορφωθείσες δυσοίωνες εξελίξεις για το μέλλον της χώρα μας, είναι η προσφυγή στη λαϊκή βούληση και η εκλογή μίας νέας και δυνατής κυβέρνησης που θα μπορέσει να διαπραγματευθεί και μέσω της ανάπτυξης να θέσει τους άξονες ανατροπής των δυσοίωνων εξελίξεων και να οδηγήσει την πατρίδα μας σε ασφαλή μονοπάτια.
politis-gr.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου