24/10/11

"Είμαστε περήφανοι και δικαιούμαστε τον σεβασμό"

"Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου...
μετά από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης. Είπε ακόμα ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και ότι ποτέ κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Σημείωσε επίσης, ότι η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους.

Ολόκληρη η δήλωσή του, έχει ως εξής: 
"Δύο χρόνια τώρα, όλοι οι Ελληνες έχουμε κάνει μία πρωτοφανή εθνική προσπάθεια, μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή. Ποτέ, κανένας πολίτης, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η εθνική μας προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε ακριβώς αυτό το σεβασμό. Και μπορούμε. Η Ελλάδα μπορεί. Στόχος μας ήταν και είναι, και σήμερα, να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους του παρελθόντος, που βαραίνει τις πλάτες του Ελληνα πολίτη. Αυτό το βάρος, στις πλάτες κάθε Ελληνα πολίτη, είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει να   μειωθεί, για να ανασάνουμε. Και παράλληλα, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Διαρθρωτικές αλλαγές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και νοοτροπίες δεκαετιών. Αλλαγές, που βέβαια, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν.


Ξεκινήσαμε σήμερα το τελικό στάδιο μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση, για μια συνολική απάντηση στην ευρύτερη κρίση, όχι απλά στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή κρίση.
Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις. Αποφάσεις, για την κρίση που έχει πια πανευρωπαϊκή διάσταση.
Μια κρίση εμπιστοσύνης, στην οποία πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να απαντήσουμε συλλογικά.
Βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βούληση για στήριξη και ανάπτυξη, βούληση για θέσεις εργασίας.
Βούληση για οικονομία ανταγωνιστική, αλλά και για κοινωνία με συνοχή.Βούληση να βρεθεί βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, με την συμμετοχή στα βάρη και του ιδιωτικού τομέα, ειδικά των Τραπεζών.
Βούληση να ενισχυθεί ο ισχυρός μηχανισμός παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, το λεγόμενο "EFSF".
 Βούληση, τελικά, να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και τον συντονισμό μας μέσα στην Ευρωζώνη, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των λαών μας.
Ο ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίζει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάνουμε.
Με όπλο την αξιοπιστία μας, αναζητούμε μια πιο καθαρή, μια οριστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Λύση, που ανακουφίζει τους Έλληνες από ένα βάρος ιστορικό. Λύση, που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Συνεχίζεται, με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους και αποσαφηνισμένους στόχους".
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου