7/12/11

"Ο απόλυτος οδηγός για να σφίξετε το ζωνάρι"

Με τίτλο "Οι Ελληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής της κρίσης", το «Associated Press» δημοσιεύει  άρθρο, που εξηγεί πώς στην Ελλάδα της κρίσης κάνουν θραύση οδηγοί επιβίωσης με συνταγές από την κατοχή! "Καθόλου κρέας, μία αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και...
μην ξεχνάτε να μαζεύετε τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι". Με αυτά τα μικρά tips από το βιβλίο μαγειρικής "Οι Συνταγές της Πείνας" της Ελένης Νικολαίδου, ξεκινά το άρθρο του Associated Press που χαρακτηρίζει το εν λόγω βιβλίο ως "Ο απόλυτος οδηγός για να σφίξετε το ζωνάρι".
Το άρθρο αναφέρεται στις μεγάλες πωλήσεις που σημειώνει το βιβλίο στην Ελλάδα της κρίσης και εξηγεί ότι οι συνταγές του βιβλίου προέρχονται από τα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα δημοσιεύονταν σε μόνιμες στήλες αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής.
Στον δημοσιογράφο μιλάει  η συγγραφέας και ιστορικός, Ελένη Νικολαϊδου,  η οποία  αναφέρεται σε αποσπάσματα από το βιβλίο της που περιγράφουν το πώς οι Ελληνες εκείνα τα χρόνια επιβίωναν με το τίποτα. Για παράδειγμα αναφέρει ότι έβαζαν πέταλα αλόγων για να ενισχύουν τις σόλες των παπουτσιών, μιλά για την πλήρη απουσία ζάχαρης και θυμίζει πως τότε τα κουφέτα στους γάμους ήταν μαύρα γιατί ήταν καλυμμένα με σταφίδες και τονίζει πως αντί για καφέ έπιναν ρεβυθόζουμο.
Το άρθρο αναφέρεται και σε μια έρευνα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Ελληνες σήμερα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους συνήθειες, να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ενώ παράλληλα σταδιακά δείχνουν να προτιμούν τα μη επώνυμα και φτηνότερα προϊόντα της αγοράς.
Επίσης, μιλά για την αύξηση της κυκλοφορίας βιβλίων με οικονομικές συνταγές, ενώ αναφέρει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα της κατοχής που οι δρόμοι ήταν έρημοι, η σύγχρονη Ελλάδα ακόμα και εν μέσω κρίσης σφύζει από ζωή.
Παράλληλα το άρθρο έχει και δηλώσεις του ιδιοκτήτη του site www.cookingeconomy.com Ευτύχη Μπλέτσα, ο οποίος λέει ότι οι Ελληνες ακόμα και όταν ξοδεύουν πολλά χρήματα δεν τρέφονται σωστά και τους συμβουλεύει: "Μην πετάτε τίποτα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, να το καταψύξετε, να το μαγειρέψετε, να το ξαναχρησιμοποίησετε ή απλώς να το δώσετε σε κάποιον που το έχει ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου