7/12/11

Προτείνουν αύξηση 2 ευρώ στα τσιγάρα!

Την αύξηση στην τιμή των τσιγάρων προτείνουν οι ειδικοί ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσε να «διαλύσει» τα σύννεφα καπνού στην Ελλάδα. Επιπλέον...
επικαλούμενοι τις υψηλές δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τις επιπτώσεις του καπνίσματος και οι οποίες αγγίζουν ετησίως τα 3,3 δισ. ευρώ, τονίζουν ότι η αύξηση των τσιγάρων θα μπορούσε να είναι σωτήρια όχι μόνο για την υγεία των Ελλήνων αλλά και για τα… οικονομικά του ΕΣΥ.
«Αύξηση 2 ευρώ στην τιμή κάθε πακέτου θα μείωνε κατά 460.000 των αριθμό των καπνιστών στην χώρα μας και θα έφερνε στο κράτος έσοδα  τουλάχιστον 440 εκατομμυρίων»: αυτό ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Eλεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Παιδεία- για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», που διεξάγεται Πέμπτη 8 – Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο ΕΚΕΠΥ.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα ακριβά τσιγάρα μπορούν να αποτρέψουν τουλάχιστον 150.000 νέους να ξεκινήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν κατά 235.000 τους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με τη βλαβερή καπνιστική συνήθεια.

Λιγότεροι οι καπνιστές την τελευταία διετία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, καταγράφονται κάποια  θετικά σημάδια στην προσπάθεια για μείωση του καπνίσματος, το οποίο σημειωτέον αξιολογείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας της χώρας.
Ειδικότερα, την τελευταία διετία έχει μειωθεί το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1 %, ενώ και η ημερήσια κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί σημαντικά από κάθε καπνιστή. Συνολικά, αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα, αφού η κατανάλωση των τσιγάρων το έτος 2011 έχει μειωθεί κατά 15% σε σύγκριση με το 2009. Αξιόλογη μείωση καταγράφεται σε ό,τι αφορά  στα  επίπεδα της μικροσωματιδιακής ρύπανσης από τον καπνό (PM 2,5) σε χώρους εστίασης και διασκέδασης: κατά τη διετία 2010 -2011  οι σχετικοί ρύποι έχουν μειωθεί κατά 35%.
«Οι Ελληνες πολίτες επιζητούν τη λήψη και εφαρμογή σωστών μέτρων για την μείωση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Τέτοιου είδους μέτρα μάλιστα γίνονται περισσότερο αποδεκτά από τους ίδιους τους καπνιστές», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας μάλιστα την αυξημένη προσέλευση καπνιστών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου