11/10/11

Καμίλα Βαγιέχο: το πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος στη Χιλή

Η 23άχρονη που έχει ξεσηκώσει τη Χιλή!
Την ώρα που οι φοιτητές στη Χιλή επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το πρόσωπο τού φοιτητικού κινήματος στη Χιλή είναι...
η 23άχρονη φοιτήτρια Γεωγραφίας, Καμίλα Βαγιέχο. Η επιμονή της, η ειλικρίνειά της, αλλά και η εμφάνισή της έχουν προσελκύσει τα βλέμματα και έχουν προκαλέσει συμπάθεια προς το πρόσωπό της, αλλά και σε ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα. Η Καμίλα Βαγιέχο είναι επικεφαλής της κύριας φοιτητικής οργάνωσης της Χιλής και μέλος της νεολαίας του κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα της. Το προφίλ της στο Twitter το παρακολουθούν περισσότερα από 300.000 άτομα. Η ίδια ζήτησε την προστασία της αστυνομίας, μετά από απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της.
Στην πατρίδα της, τη Χιλή, είναι σταρ. «Καμίλα, σ'αγαπώ!» είναι μία από τις συνηθισμένες φράσεις που ακούει κάθε φορά που βγαίνει στο δρόμο. Η ίδια χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμή της για να ενδυναμώσει τα αιτήματα των φοιτητών. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι εκκλήσεις της για ενότητα και δυναμική παρουσία, ήταν αυτές που έβγαλαν 200.000 άτομα στους δρόμους. Οι φοιτητές ετοιμάζονται να διαδηλώσουν και πάλι στις 18, 19 Οκτωβρίου, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την κυβέρνηση. 
«Για χρόνια, τη νεολαία της Χιλής καταβρόχθισε ένα νεο-φιλελεύθερο μοντέλο που τονίζει τα προσωπικά κατορθώματα και τον καταναλωτισμό. Αυτό που ακουγόταν ήταν συνέχεια "δικό μου, δικό μου, δικό μου". Αυτό δεν συμβάλει στην κατανόηση του άλλου», έχει δηλώσει η Χιλιανή νεαρή στη βρετανική εφημερίδα. «Αυτό το κίνημα έχει επιτύχει το αντίθετο. Η νεολαία αναλαμβάνει τον έλεγχο και αναζωογονεί και εξυψώνει την πολιτική. Αυτό αμφισβητεί τα πεπαλαιωμένα πολιτικά μοντέλα: το μόνο που έκαναν αυτά ήταν να κυβερνούν υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και των ισχυρών οικονομικών ομάδων» προσθέτει. Παραδέχεται, βέβαια, πως μπορεί η εικόνα της να κάνει καλό στο φοιτητικό κίνημα, την ίδια, όμως, στιγμή αποτελεί και βάρος. «Υπάρχει μια τεράστια εξάντληση που παραμένει μαζί σου. Πρόκειται για πνευματική εξάντληση, για το άγχος που κουβαλάς στο σακίδιό σου» είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. «Γιατί, είτε είναι αλήθεια, είτε όχι, τα μέσα ενημέρωσης έχουν δημιουργήσει αυτή την εικόνα για σένα, ότι είσαι υπεύθυνος για τα πάντα, και για τα καλά και για τα κακά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου