20/10/11

Οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Δύο λίστες-φωτιά με "πάμπτωχους"- εξαγωγείς συναλλάγματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό αλλά και μεγαλοοφειλέτες...
του Δημοσίου (με ποσά-σοκ, το μεγαλύτερο φτάνει με τα πρόστιμα τα 636 εκατ. ευρώ!...) κατέθεσε στη Βουλή o Ευάγγελος Βενιζέλος. "Πρωταθλητές" στις λίστες είναι άτομο που έβγαλε στο εξωτερικό 146 εκατ. ευρώ και πολίτης που φέρεται να χρωστάει στο Δημόσιο με τα πρόστιμα 636 εκατ. ευρώ!

Η πρώτη λίστα αφορά 751 Ελληνες που το 2009 έβγαλαν στο εξωτερικό σημαντικά έως και τεράστια ποσά (τουλάχιστον πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας, με το μεγαλύτερο μάλιστα ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι 146 εκατ. ευρώ από Β.Χ., που δεν είναι γνωστό όνομα), ενώ την ίδια ώρα περίπου οι 250 από αυτούς έκαναν μηδενική δήλωση εισοδήματος.
Η δεύτερη αφορά 1.740 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι χρωστούν πάνω από ένα εκατ. ευρώ, με "πρωταθλητή" έναν πολίτη που χρωστά 636 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη λίστα περιλαμβάνονται τρία γνωστά ονόματα και στη δεύτερη άλλα δύο, χωρίς ωστόσο αυτά να μπορούν να ταυτοποιηθούν, κάτι το οποίο προφανώς έχει γίνει μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Τα γνωστά ονόματα στην πρώτη λίστα είναι Γ.Χ. με 3,1 εκατ. ευρώ, Μ.Ζ. με 1 εκατ. ευρώ και Μ.Λ. με 870.000 ευρώ, ενώ στη δεύτερη Α.Β. που χρωστά στο Δημόσιο 3,2 εκατ. ευρώ και Γ. Α. που οφείλει 2,9 εκατ. ευρώ. Οι δύο λίστες, στην ουσία κατατέθηκαν σε "κοινοβουλευτική θυρίδα", αφού ο υπουργός, επικαλούμενος όρους που έθεσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κατέθεσε μεν τις δύο λίστες στο αρμόδιο τμήμα κατάθεσης εγγράφων (σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα), ωστόσο δόθηκε ρητή εντολή για τις συγκεκριμένες λίστες να λαμβάνουν γνώση οι βουλευτές που το επιθυμούν, αλλά αυτό να γίνεται με τη... συνοδεία αρμόδιων κοινοβουλευτικών υπαλλήλων, να τις διαβάζουν, αλλά να μην μπορούν να πάρουν αντίγραφο.
Τα εμβάσματα
Στην πρώτη, με τα εμβάσματα του εξωτερικού, καταγράφονται τα ονοματεπώνυμα, το ποσό που "βγήκε" σε τράπεζες του εξωτερικού, ο αριθμός φορολογικού μητρώου, καθώς και το δηλωθέν ποσό του συγκεκριμένου, ενώ στην πρώτη το ονοματεπώνυμο, το ποσό που οφείλει στο Δημόσιο και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στη λίστα υπάρχουν τέσσερις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό από 86.000 ευρώ έως και 300.000 ευρώ, τα οποία ωστόσο τα δικαιολογούν (προφανώς από τις δηλώσεις τους ή από κάποια πώληση ακινήτου), αλλά και 18 πολίτες, οι οποίοι παρότι έχουν "εξαγάγει" πολλά χρήματα (ένας από αυτούς έβγαλε 2.000.000 ευρώ στο εξωτερικό), την ίδια ώρα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου