14/10/11

Εμπιστοσύνη στον Καβαλιέρε με ψηφοφορία-θρίλερ

Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής κάτω βουλής κέρδισε οριακά ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με 316 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ του και 301 κατά, μετά από ψηφοφορία-θρίλερ. Ο Μπερλουσκόνι χρειαζόταν...
απλή πλειοψηφία τουλάχιστον 316 από τους 630 βουλευτές. Το αποτέλεσμα αμφισβητείτο μέχρι την τελευταία στιγμή, επειδή υπήρχαν αμφιβολίες αν είχε ψηφίσει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών καθώς η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τον πρώτο γύρο. Η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη που κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού διαπραγματεύονταν μέχρι το τελευταίο λεπτό με τον Μπερλουσκόνι για να του δώσουν την ψήφο τους!...
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά την ήττα της κυβέρνησής του σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία ρουτίνας την περασμένη Τρίτη, εν μέσω ροζ και άλλων σκανδάλων, οικονομικής στασιμότητας και ασφυκτικών πιέσεων από τις αγορές. Είναι κατηγορούμενος σε τέσσερις δίκες για απάτη, διαφθορά και πληρωμένο σεξ με ανήλικη.
Το Κόμμα Ελευθερίας του οποίου ηγείται και ο βασικός τους εταίρος, η Λέγκα του Βορά, έχουν μαζί 293 έδρες. Αν δεν κέρδιζε στη σημερινή ψηφοφορία, θα αναγκαζόταν σε παραίτηση.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή την κυβέρνηση. Οι πρόωρες εκλογές δεν θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μία πολιτική κρίση τώρα θα σήμαινε νίκη για αυτούς που θέλουν να δουν την Ιταλία να πέφτει στην παρακμή, την καταστροφή και το είδος της σπέκουλας που έχουμε δει για μήνες στην Ευρώπη και την Ιταλία», είπε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου ο Μπερλουσκόνι.
Τη βαθιά του ανησυχία για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης εξέφρασε αυτή την εβδομάδα  και ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ζητώντας μία «αξιόπιστη απάντηση» στα οξεία προβλήματα της Ιταλίας.
Αύριο αναμένεται μαζική διαδήλωση στη Ρώμη εναντίον των μέτρων λιτότητας και της κακοδιαχείρισης της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου