14/4/12

Οργιο σπατάλης στα ταμεία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Ενα πραγματικό όργιο σπατάλης, ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους, αποκαλύπτει η ανάλυση των ισολογισμών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...
Στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας την ίδια ώρα που τα κόμματα μοιράζονται, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, τουλάχιστον 29 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά για την πρώτη δόση της επιχορήγησης για το 2012!

Συγκεκριμένα, με βάση τους ισολογισμούς των δύο μεγάλων  κομμάτων που δημοσιεύει η Καθημερινή, προκύπτει πως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ έπαιρναν δάνεια από τράπεζες για να καλύψουν παλαιότερα δάνεια, διαφημιστικές δαπάνες και προεκλογικές μετακινήσεις στελεχών και ψηφοφόρων που στοίχιζαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ κάθε φορά!

Χαρακτηριστικά, το 2002 το ΠΑΣΟΚ  παίρνει δάνεια 16, 8 εκατ. ευρώ για  να εξοφλήσει παλαιότερα δάνεια ύψους 16 εκατομμυρίων. Η ΝΔ παίρνει 31 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει παλιά δάνεια ύψους 26,5 εκατομμυρίων. Το 2004 το ΠΑΣΟΚ είχε συνολικά έσοδα – μαζί με την εκλογική χρηματοδότηση – ύψους 29 εκατ. ευρώ αλλά πήρε και δάνεια 47 εκατομμυρίων. Η ΝΔ πήρε 57 εκατ. ευρώ δάνεια για να αποπληρώσει παλαιότερα ύψους 30 εκατομμυρίων.  
 
Την ίδια χρονιά και τα δύο κόμματα φαίνεται να εισπράττουν από «εισφορές φίλων» από 2,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα εξ’ αυτών το 1,3 εκατ. ευρώ φέρεται να το δίνει ο Χριστοφοράκος. Το 2007 η ΝΔ συγκεντρώνει 1,1 εκατ. ευρώ και στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα της, που εμφανίζεται ως υπόλοιπο δανείου, έχει αυξηθεί κατά 50% φτάνοντας τα 74 εκατ.  
 
To 2009, το ΠΑΣΟΚ, συγκέντρωσε 2,8 εκατ. ευρώ σε ενισχύσεις, με έσοδα 35,5 εκατ. ευρώ και δάνεια 46,8 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές του δαπάνες φτάνουν τα 42 εκατ. και οι εκλογικές τα 24 εκατ. Η εξυπηρέτηση των δανείων έχει ξεπεράσει την τακτική χρηματοδότηση κατά 6 εκατ. ευρώ (28 εκατ. η εξυπηρέτηση, 22 η τακτική επιχορήγηση). Παρόλα αυτά, προχωρά σε νέο δανεισμό, που ξεπερνά κατά 18 εκατ. το ποσό που πρέπει να αποπληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου