16/4/12

Αφγανιστάν: Τερματίστηκαν οι συγκρούσεις

Σκοτώθηκαν όλοι οι Ταλιμπάν που μετείχαν στο συντονισμένο μπαράζ επιθέσεων χθες στη Καμπούλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της χώρας, ενώ και οι συγκρούσεις έχουν τερματιστεί...
Για περισσότερες από 18 ώρες, ακόμα και σήμερα το πρωί, πυρά και εκρήξεις αντηχούσαν στην Καμπούλ. Η επίθεση των ενόπλων έγινε συντονισμένα σε διάφορα σημεία της αφγανικής κυβέρνησης, ξεκινώντας από την περιοχή όπου βρίσκονται οι ξένες πρεσβείες, το κτίριο της Βουλής και κυβερνητικές υπηρεσίες.
Οι καμικάζι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά προσπάθησαν να μπουν στο Κοινοβούλιο. Οι καμικάζι απωθήθηκαν από βουλευτές και από φρουρούς, υποχώρησαν και οχυρώθηκαν σε διπλανό, υπό κατασκευή, κτίριο. Εκεί η επιχείρηση ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί, με εισβολή των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, που είχαν την συνδρομή αμερικανικών ελικοπτέρων.
Οι ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση και σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, όπου σταθμεύει και η ελληνική δύναμη, στα προάστια της Καμπούλ, η οποία ενεπλάκη στην ανταλλαγή πυρών, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Παρόμοιες επιθέσεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις ανατολικές πόλεις Τζαλαλαμπάντ, Γκαρντέζ και Παλ-ε-Αλάμ.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη, δηλώνοντας ότι πρόκειται για αντίποινα στην βεβήλωση σορών Αφγανών και του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες και προειδοποίησαν ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.
Η κυβέρνηση της Καμπουλ ανακοίνωσε ότι πάνω από 50 είναι οι νεκροί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εξτρεμιστές, και 65 οι τραυματίες, πολίτες και στρατιώτες. Οι Αμερικανοί έσπευσαν να τονίσουν ότι τον έλεγχο είχαν οι Αφγανικές δυνάμεις. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου