16/4/12

Μουσική Παιδεία στην Κρήτη

Η Διονυσία Σταμίρη έχει καταγωγή από τη Ζάκυνθο, ζει μόνιμα και δραστηριοποιείται στην Κρήτη. Είναι μουσικός, απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, ενώ παράλληλα διατηρεί τα  δικαιώματα φοίτησης της στο ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ, στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής...

Ο λόγος που τη φιλοξενούμε είναι το πρόγραμμα σπουδών μουσικής που εφαρμόζει στην Κρήτη, με τίτλο: "Μουσική Παιδεία", καθώς και να γνωρίσουμε τη δράση της γενικότερα.
-Κυρία Σταμίρη, τι είναι το πρόγραμμα: "Μουσικής Παιδείας";

«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα βασικό οδηγό σπουδών και χωρίζεται σε τρεις βασικούς κορμούς, οι οποίοι διδάσκονται σε κάθε μάθημα (60΄ με άφιξη 10΄ πριν την καθορισμένη ώρα), και οι τρεις: 
Στον πρώτο: οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να μελετούν, να μετρούν, να τραγουδούν τονικά ύψη νοτών (σε πεντάγραμμο…), στις απαιτούμενες ταχύτητες, αρχικά σε απλές ασκήσεις και σταδιακά σε πολυπλοκότερες συνθέσεις.
Στο δεύτερο: διδάσκονται τη δομή, την ανάλυση της μουσικής σκέψης και γραφής. Μελετούν παρτιτούρες (επαγγελματικές σε πεντάγραμμο…),τις αναλύουν, κατανοούν τον τρόπο σκέψης του εκάστοτε συνθέτη. Κάνουν συνειδητή μουσική ακρόαση, μαθαίνουν να τραγουδούν στίχους, αποκτούν πλήρη κατάρτιση του ρυθμού και των πολυποίκιλων σχημάτων του στις απαιτούμενες ταχύτητες. Διδάσκονται μουσικά συστήματα γραφής, τρόπους, λαϊκούς δρόμους, γνωρίζοντας τη δομή και τη σύστασή τους.
Στον τρίτο: Καλλιεργούν τη δυνατότητα μουσικής ακοής και καταγραφής μουσικών διαστημάτων, κινήσεις της ανθρώπινης φωνής ή ενός ή περισσοτέρων μουσικών οργάνων.
Με το πέρας της κατάκτησης των παραπάνω γνώσεων οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν συνείδηση της διαφορετικότητας της πολιτισμικής τους ταυτότητας, σε συνδυασμό με την επαφή τους με όργανα, οργανοπαίχτες, με την παρακολούθηση και τη συμμετοχή τους, σε σχήματα λαϊκής, παραδοσιακής, κλασικής κλπ. μουσικής, μελετούν την παρουσία της, σε όλες τις στιγμές… της ανθρώπινης ζωής.
Ενισχύοντας έτσι: την αυτοπεποίθηση, την κοινωνικότητα, την ευγενική άμιλλα, την ομαδικότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, τη γέννηση και εξέλιξη δικών τους συνθέσεων, την ικανότητα συγκροτημένης και οργανωμένης σκέψης, τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αγάπη για τη μελέτη και την κατάκτηση της γνώσης, την εποικοδομητική και όχι παθητική πειθαρχεία.   
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου».

Η κα Σταμίρη, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα: "Μουσικής Παιδείας", δέχεται μαθητές, που αγαπούν και βρίσκουν χρόνο για μελέτη, σε ατομικά ή ομαδικά μαθήματα στα όργανα: λύρα, μαντολίνο, ακορντεόν.
-Σε ποια μέρη της Κρήτης και από πότε εφαρμόζονται ήδη αυτά που μας είπατε;

«Έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι χρόνο στα Ανώγεια, στις Μαργαρίτες και στα Χανιά».

-Ποιές είναι οι άλλες δραστηριότητές σας;

«Είμαι υπεύθυνη και επιμελούμαι τις θεατρικές παραστάσεις, της παιδικής θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού συλλόγου Γωνιάς».

-Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;

«Προετοιμάζω τη θεατρική ομάδα για την επόμενη παράσταση που θα ανεβάσουμε στο χώρο του δημοτικού σχολείου Γωνιάς,  με τίτλο: «Ο Λύκος και τα κατσικάκια» των αδερφών Γκριμ».

-Συνεργάζεστε με κάποιον καλλιτέχνη της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής;

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα που συνεργάζομαι με το μεγάλο μας Βασίλη Σκουλά και εμφανίζομαι στο πλάι του».

-Κα Σταμίρη, σας ευχαριστούμε πολύ και καλή συνέχεια.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ, και σας χαιρετώ με κάτι που μου συμβαίνει όταν πέφτω να κοιμηθώ:
''Ο ύπνος όντε με φιλεί… αλλάζει το κορμί μου… 
παίρνει το σχήμα, τη μορφή… τση Κρήτης η απατή μου…
κρεβάτι έχω τα βουνά… τα βράχια… τα λουλούδια…
και μαξιλάρι ακριβό… τα Κρητικά τραγούδια… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου